Artık Hesap ve Kodlar Günlük Güncelleniyor!

Birisi düşerse, boğulursa veya donarsa ilk yardım nasıl yapılır

0

 

noel karyolasi birisi duserse bogulansa veya donarsa ilk yardim nasil yapilir
George Budarkevich İlkyardım Eğitim Pro Yardım Eğitim Merkezi Kıdemli Eğitmeni Sertifikalı Kurtarıcı.

 

Donma Durumlarında İlk Yardım

Cilt beyazlamış ve oldukça sertleşmiş, hiçbir şey hissetmiyorsa

Donmuş bölgeyi sıcak bir şeyle örtmeli ve sıcak bir yere gitmek gereklidir.  Elleriniz donmuşsa, bileklikleri, saatleri ve bilezikleri çıkarmanız gerekir.

Evde, donmuş kişinin, vücudunun bir bölümünü donuk bölgeyi su ile 36-40 ° C’lik bir banyoya sokmalı ve hassasiyet geri dönene kadar bekletmelidir. Su sıcaklığının 36 ° C’nin altına düşmemesini sağlamak önemlidir

Isındıktan sonra, şiddetli ağrı ve şişlik ortaya çıktı, cilt mor veya mavi hale geldi, kabarcıklar ortaya çıktı

Acil servise gitmeniz gerekiyor.

Yanıklarda İlk Yardım

Acıyor, cildi kızardı, küçük kabarcıklar ve şişkinlikler var

Eğer yanık sokakta olduysa, hasarlı bölgeyi ince bir bezle (mendil) sarmalı ve 10 dakika boyunca karda tutmalısınız – bu yanık yerini soğutacaktır. Mağdur evde ise, etkilenen bölgeyi soğuk suya tutun ve 10-15 dakika bekleyin. Soğuduktan sonra, cildi bir yanık kremi sürmelisiniz ve gevşek steril sargı bezi ile  kapatmanız gerekir.

Büyük kabarcıklar oluştu şişti ve ağrıyor

Hasarlı bölgeyi akan su altında 10-15 dakika soğutun, steril bir bandaj koyun ve acil servise gidin. Baloncukları patlatmayın!

 

Buz üzerine kayıp düştü “Düşmelerde İlk Yardım”

Bir kırığı çıkıktan ayırt etme garantisi yoktur, kırık ve çıkık sadece bir röntgen yardımı ile mümkündür. Bu nedenle, şiddetli ağrı, hematom, şişme, uzuv uzunluğunun değiştirilmesi, doğal olmayan pozisyonunda acil servise başvurmalı ya da ambulans çağırmalısınız.

 

Biraz acıttı, şişme ve morluk var, ancak uzuv hareket ediyor

Ağrıyı hafifletmek için yaralanma bölgesine bir buz torbası uygulanmalıdır. Bundan sonra anti-enflamatuar merhem veya jel uygulayabilirsiniz. Acı ve şişlik iki gün sonra azalmazsa, doktora başvurmalısınız.

Ekstremite deforme olmuş, bir morluk ve ödem ortaya çıkmış, hareket sırasında güçlü ve keskin bir ağrı oluyor ise

Uzuvlarınızı düzeltip acil servise gitmeniz veya bu mümkün değilse bir ambulans çağırmanız gerekir.

 Kafasını sert vurdu

Eğer mağdur kendini iyi hissederse, yara ve yaralanma olmaz, doktora gitmeye gerek yoktur, ancak durumunuzu 12-24 saat boyunca izlemelisiniz. Belki de bu bir “beyin kanaması” – kafa travmasının etkisini hemen göstermeyebilir. Sonra durum dramatik bir şekilde kötüleşebilir.

Aşağıdaki travmatik beyin hasarı belirtileri için ambulans çağırmak gerekiyor:

  • bilinç kaybı;
  • hafıza kaybı;
  • şiddetli baş ağrısı;
  • Ani uyku hali;
  • yetersiz davranış, görünüm veya durum: yürüyüş bozukluğu, pupiller ayrışma, uzuvlarda duyu kaybı, görme veya işitme bozukluğu.

 Kafasına çarptı, bilincini kaybetti ve iyileşmedi

Kendine getirmeye ve ayağa kaldırmaya çalışamayınız. Yapman gereken ilk şey nefesini kontrol etmek . Solunum yoksa kardiyopulmoner resüsitasyon gereklidir. Varsa, ambulans çağırın, kişiyi yanına çevirin, ısıtın ve her iki dakikada bir nefesini kontrol edin.

Yüzünü vurdu, burnu kanıyorsa

Kanı durdurmak için, pamuk yünü burun deliklerinize sokmalısınız. Kafanı geriye almamalı, düz tutmalısınız. Burnun veya çenenin kırıldığından şüpheleniliyorsa, doktora başvurmalısınız.

Alkol zehirlenmesi (koma) Durumlarında İlk Yardım

Hasta hissediyorum, baş ağrısı var

Mağdurun midesi yıkanması gerekiyor.

Kişi bilincini kaybetti

Kurbanı yan çevirmek gerekiyor, böylece kusmuktan boğulmaz veya dilin kökü hava yolunu tıkamaz. Solunumda kesinti varsa, bir ambulans çağırın.

Aynı şişeden içen herkes  çok kötü

Zehirlenmenin metil alkolden kaynaklanmış olması olasıdır. Acil olarak ambulans çağırmak ve doktorların beklentisiyle mideyi yıkamak gerekir: 1–1,5 litre saf su içip kusmaya çalışın. Bu, onlar için henüz kötü olmasa bile, bu şişeden içen herkes tarafından yapılmalıdır.

Hava Yolu Kapanması İlk Yardım

Öksürüyor, konuşuyor nefes alabiliyorsa.

Boğulanı sakinleştirmek  yeterlidir: her şeyin iyi olduğunu ve sadece öksürmesi gerektiğini söyleyin. Sırtına vurun..

Öksüremiyor, konuşamıyor ve nefes alamıyor, boğazı tıkalı

Kurbanı göğsün altından kolları tutturmak, öne doğru eğmek ve açık avuç içi ile omuz bıçakları arasında avucunun arka tarafını beş kez yukarı doğru çekmek gerekir.

Çalışmazsa, Heimlich’in resepsiyonunu denemelisin. Mağdurun arkasında durmak, ona sarılmak, göbeğin hemen üstünde karın üzerinde bir nokta bulmak, bir elinizi bir yumruk içine sıkmak ve baş parmağını bu noktaya sokmak gerekir. İkinci elinizle yumruğu kapatmanız, mideyi size doğru ve yukarı doğru keskin bir şekilde itmeniz gerekiyor.

Hilei beş kez dene.

Hava yolu tıkandı etrafında kimse yoksa

Karnın üst kısmının sandalyenin arkasından,  kenarından veya nesnenin başka bir sert kenarından tamamen yukarıda olacak şekilde aşağı bükülmesi gerekir. Bacaklarınızı gevşeterek, nesneye sertçe yaslanmanız gerekir. Karın içindeki basınç diyaframdan akciğerlere iletilir ve yabancı cismi dışarı iter.

Kurban boğuldu ve bilincini kaybetti

Ambulans çağırmak ve ardından kardiyopulmoner resüsitasyon yapmak gerekli.

Elektrik Şoku İçin İlk Yardım

Elinde bir devre var, akıma kapılmış ise

Fiş hasar görmemişse, iletken olmayan bir nesneyle (sopa veya tabure) devre, kurbanın elinden düşürün ya da giysilerinden tutup çekerek çıkartın. Elektrik enerjisi kesilinceye kadar kurbanın derisine dokunmamalısınız, aksi takdirde elektrik çarpması meydana gelebilir.

Hafifçe çarptı, yanma yok

Problem yok ve unutabilirsiniz.

Elektrik çarpması, yanıklar var

Hasarlı bölgeyi ıslak bir örtü ile kapatmak ve acil servise başvurmak gerekiyor. Elektrik yanıkları dışarıdan göründüğünden daha ciddi olabilir. Ayrıca, iç organlara zarar verme olasılığı vardır.

Şok geçirdi, bilincini kaybetti

Yukarıda açıklandığı gibi akımı kesmek ve kurbanın nefes alıp vermediğini kontrol etmek gerekir. Eğer öyleyse, bir tarafa çevirin ve bir doktora başvurun. Değilse, kardiyopulmoner resüsitasyon uygulayın.

Kesiklerde  İlk Yardım

Kesiklik önemsiz, kan damla damla akar

Kesimin, klorheksidin, miramistin veya hidrojen peroksit gibi bir antiseptik ile muamele edilmesi gerekir. İyot veya parlak yeşil ile yaranın etrafındaki deriyi lekelemek için, alçı ya da bandajla örtün.

Sürekli b bir yaradan kan akıyor

Yaranın hemen tutulması ve ardından bir basınçlı bandaj uygulanması gerekir. Bundan sonra, mağdur acil servise başvurmalı veya ambulans çağırmalıdır. Eğer bandaj kanı durdurmazsa, birincinin üstüne bir tane daha koymalısınız.

Gıda Zehirlenmelerinde İlk Yardım

Mide bulantısı, gözyaşı, ishal  var:

Mağdurun 1–1,5 litre saf su içmesi, yapay olarak kusturması, enterosorbent alması ve yatması gerekir. Bir gün boyunca yemekten uzak durmalı, gazsız su içmeli, şekersiz  çay içmek faydalıdır.

Şiddetli mide bulantısı, ateş, karın krampları var:

Ambulans çağırmak gerekiyor.

Yiyecek Alerjileri Durumunda İlk Yardım

Şişmiş ağız ve gırtlak, yüz şişmiş, nefes alma problemleri ortaya çıkmışsa

Yiyecek artıklarını tükürmek, hızlı etkili antihistaminikler almak gereklidir.

Nefes alma durduysa

Ambulans çağırmaya paralel olarak kardiyopulmoner resüsitasyona başlamak gereklidir.

Yorumu Gönder