Artık Hesap ve Kodlar Günlük Güncelleniyor!

Kadınlar Kaç Yaşında Doğum Yapmalı?

0

Bugün, “yaşlı doğum” terimi zaten unutulmuş, ancak 35 yaşından sonra geleceğin çocuğu olan bir kadının başının belada olduğu kanısında. .

Hamile kalma şansı yaşla nasıl değişiyor

Yaş, doğurganlığı etkileyen ana etkendir, yani bir çocuğu gebe bırakma, doğurabilme ve doğum yapma kabiliyeti. Kadın vücudundaki yumurta stoğu sınırlıdır ve zamanla miktarı ve kalitesi giderek azalır.

Buna ek olarak, yıllar içinde, çeşitli hastalıklar birikir: jinekolojik (örneğin, fibroidler, endometriozis, enfeksiyonlar, yapışıklıklar) ve yaygın (hipertansiyon, diyabet). Bu da bir çocuğu doğurma şansını azaltır.

Ortalama olarak, doğurganlık 32 yılda azalmaya başlar ve 37 yıl sonra bu süreç belirgin şekilde hızlanır. Böylece, 25 yaşında, kadınların% 87.5’i çocuk sahibi olabilir. 30 yaşında,% 83.9,% 35 – 73.3 ve 40 yaşındayken zaten% 49.4 idi.

Doğum konusunda, rolün her iki tarafın yaşı tarafından da oynadığı belirtilmelidir. Erkek doğurganlığı da zamanla azalır, ancak 40 yıl sonra ortaya çıkar ve çok daha yavaştır. Bu aynı zamanda fizyoloji ve yaşam tarzından da kaynaklanmaktadır: spermlerin sayısı ve kalitesi azalır, sperm hücrelerinin aktivitesi, daha “kusurlu” hücreler ortaya çıkar.

Sadece bekar bir kadın değil, bir çiftin yaşını değerlendirmeye değecektir.

Doğmamış çocukta epilepsi ve otizm gibi genetik hastalıklar ve nörolojik bozuklukların olasılığı da baba yaşıyla birlikte artmaktadır.

Geç gebelikteki riskler nelerdir

Yıllar geçtikçe, yalnızca yumurtlama rezervi değil, aynı zamanda bir bütün olarak vücudun kaynakları da tükendi. Kronik hastalıklar, fazla kilolar görülür, hormonlar değişir, vücut bir hastalıktan sonra daha yavaş iyileşir.

Ve bütün bunlar hamilelik sürecini, yani hem annenin hem de gelecekteki bebeğin sağlığını etkileyebilir. Olgun annelerin yaşayabileceği sorunları düşünün:

  • Gebelik diyabeti. Amerikan Diyabet Derneği’ne göre, daha büyük yaşta daha sık gelişiyor. Yani, 25 yıla kadar hastalık riski% 2.59, o zaman% 35-40’ında zaten% 4.38 ve 40 yıl sonra -% 15.9’dur. Diyabet görmezden gelinirse, fetusun aşırı büyümesine, erken doğum ve çocuktaki diğer komplikasyonlara neden olabilir.
  • Artmış kan basıncı. 35 yaşından büyük kadınlarda daha sık görülür. Amerikalı araştırmacılar geç doğumun kardiyovasküler sistem üzerinde olumsuz bir etkisini geciktirmişlerdir. 40 yıl sonra doğum yapan kadınlarda, gelecekte inme riski% 60 daha yüksektir .
  • Sezaryen ve doğum sırasındaki komplikasyonlar. Plasenta pul pul dökülmesi veya fetüsün yanlış pozisyonu gibi. Bilim adamları, uterus kaslarının hücresel değişiklikler ve oksitosin ve progesteron duyarlılığının az olmasından dolayı yaşla daha da kasıldığını ileri sürmektedir.
  • Spontan düşükler ve rahimdeki fetal ölüm. Bu riskler 40 yıl sonra neredeyse iki katına çıkar ancak her yaşta sağlıklı kadınlarda bu rakam hala düşüktür.
  • Erken doğum. Erken aşamalarda teslimat olasılığı 35 yıl sonra biraz daha yüksektir. Daha sık, doktorlar bunu yaşla suçluyorlar, ancak yakın tarihli bir çalışma bu ilişkiyi çürütüyor ve erken doğumu faktörler ve eşlik eden hastalıklar kombinasyonu ile açıklıyor.
  • Bir çocukta kromozomal anomaliler . Her iki ebeveyne ait genetik materyal yaşlanır, bu nedenle çift büyüdükçe, Down sendromlu bir bebek sahibi olma riski ve diğer rahatsızlıklar artar. 25 yıla kadar 1 587’den 1 vaka varsa o zaman 35’te 390’dan 1’i ve 40 yıldan sonra 122’de 1’i.
  • Çoklu gebelikler. Hormonal değişiklikler nedeniyle ikiz olma olasılığı yaşla birlikte artar. Elbette, bu, kadın bedeni üzerindeki ek yük ve erken doğum riski daha önce yukarıda belirtilenler dışında, korkunç bir şey değildir.

Tıp seviyesinin son on yılda belirgin bir şekilde arttığına dikkat çekiyor, bu nedenle bugün neredeyse tüm patolojileri önlemek ve hızlı bir şekilde tespit etmek daha kolay. Evet, ve olgun anneler daha bilinçli olarak hamileliğe yaklaşır ve korumak için her şeyi yapar.

Doğurganlığı başka neler etkiliyor

Sadece biyolojik saat değil, her yaşta bir çocuğun doğumu için ideal zamanı belirler.

Dış faktörler ve en önemlisi yaşam tarzı ayrıca sperm ve yumurtaların miktarını ve kalitesini de etkiler.

Mayo Clinic’te söyledikleri bu: alkol, tütün, stres, aşırı kilo, bulaşıcı ve kronik hastalıklar ve hatta ekstra kahve fincanları gebe kalma olasılığını azaltır. Dolayısıyla, bu faktörleri ortadan kaldırarak, ebeveyn olma olasılığını arttırıyoruz.

Geç gebelikte herhangi bir avantajı var mı

Geç çocukların görünmesinin asıl artıları, arzu edilmeleri ve ebeveynlerin bu rolü üstlenmeye hazır olduğu ailelerde doğmalarıdır. Bu tür çocuklar daha iyi öğrenir ve sosyal olarak gelişir.

Böylece, araştırmacılar büyük babaların göreceli olarak yüksek IQ’lu çocukları olduğunu söylüyor. Kendi çıkarlarına kolayca odaklanırlar ve daha az kamu standartlarına uymaya çalışırlar.

“Yaşlanma” sperm hücreleri, DNA’yı koruyan ve uzun ömürlülükten sorumlu olan daha uzun telomerlere sahip kromozomlar içerebilir. Ve bu etki önümüzdeki iki kuşak için de devam ediyor.

Ebeveynlerin kendileri için avantajlar var mı? Tabii ki. Anneler sadece hamilelik sırasında daha sakin değildir, aynı zamanda daha az sıklıkla (19459005) çocuklar üzerindeki seslerini yükseltmeye veya cezalandırmaya devam etmektedir. Bu tür kadınlar sözel hafızayı daha uzun süre korur . Bilim adamları, tahminlerine göre yetişkinlikte daha yüksek olan çocukların doğumundan mutluluk seviyesini bile yargılıyorlar.

Doğum yapmaya henüz hazır değilse ne yapılmalı

Gençlikte çocuklar için yetersiz hazırlık, kendilerine daha özen göstermenin ve daha uzun süre sağlıklı kalmanın bir başka nedenidir. Ve özellikle yapılması zor bir şey yok.

  • Kendine iyi bak. İyice yiyin, dinlenin, dışarıda daha fazla zaman geçirin, hareket edin, mümkünse sigara ve alkolden vazgeçin.
  • Sağlığınıza dikkat edin. Rutin tıbbi muayeneleri, aşıları ihmal etmeyin, dişlerinizi zamanında tedavi edin, kan şekeri seviyelerini ve kan basıncını izleyin ve varsa kronik hastalıkları kontrol ettirin. Doktorunuza bu hastalıkların doğurganlığı ve gelecekteki gebeliği nasıl etkileyebileceğini sorun.
  • İyi bir doktor bulun. Bu uzmana% 100 güvenmeli ve yumurtaların ve spermlerin ve IVF’nin kriyo konservasyonu dahil tüm riskleri ve olasılıkları tartışmaktan korkmamalısınız.

Modern tıp, ahlaki ve maddi olarak hazır olana kadar doğumu ertelemeyi mümkün kılıyor. Birkaç yıl önce “yaşlı” kadınları korkuttuğu komplikasyonları önleyebilir. Bu yüzden acele etmemek mantıklı ama kendinize daha dikkatli olun. Sağlık yaştan daha önemlidir.

Yorumu Gönder