Artık Hesap ve Kodlar Günlük Güncelleniyor!

Araba Camındaki Buzun Temizlenmesi ve Buz Tutmasını Engelleme

0

Soğuk kış günlerinde camlarımızı buzlanabiliyor maalesef hereksin kaplı garajı bulunmuyor. Merak etmeyin bunu önlemenin yollarını belirttik..

Buzu Gidermek İçin Ne Yapılmalı?

1. Kazıyıcı ve fırça

Camdaki buzla mücadele için en yaygın kullanılan araçlardandır. Düzgün bir şekilde kullanıldığında, sıkı bir buzla etkin bir şekilde baş ederler. Ancak, özellikle modern otomobillerde sık kullanımla, yaklaşmakta olan otomobillerin ve güneşin farlarından parlama ile dolu küçük çiziklerin oluşmasına yol açmaktadır.

İdeal olarak, cam ısıtıcı havasıyla biraz ısındıktan sonra bir kazıyıcı ile çalışmaya başlamak daha iyidir. Bu, tabaka altında ince bir su tabakasının, üzerinde buz parçalarının iyi kaydığı şekilde oluşur.

Zaman olmadığında, önce buz tabakasını ayırıp, bir kazıyıcının arkasında bir tarakla birlikte ilerlemeli ve ancak her zamanki gibi parçaları çıkarmalısınız. Bu, camı temizleme görevini büyük ölçüde kolaylaştıracak ve çizilme riskini azaltacaktır.

2. Isıtıcı

Standart bir ısıtıcı yardımı ile standart buz çözme yöntemi kusursuz çalışır, ancak yalnızca  boş vaktiniz olduğunda  uygundur. Motor biraz ısınana ve buz katmanının altını ılık havadan baltalayana kadar beklememiz gerekecek. Ondan sonra, özellikle de bir kazıyıcı ile yaparsanız, buz kolayca gider.

Birçoğu, ısıtmayı şiddetli donlarda kullanmaktan korkuyor, böylece cam sıcaklık düşüşleri nedeniyle ile çatlamasından korkuyor. Aslında, bu tam olarak doğru değil. Teorik olarak, bu olasılık sadece ısıtıcının soğuk bir motorda çalıştığı için elektrikli ısıtıcılı modern otomobillerdedir. Fakat orada bile, bir kural olarak, sistem son derece düşük termometre değerlerinde düzgün ve otomatik olarak bloke olur.

Sıcaklık farkından dolayı, cam sadece ısıtıcı dahil değil, motor tamamen ısınırsa kırılabilir ve ardından buzlu cama sıcak bir hava akımı yönlendirilir. Ayrıca, taşlardan veya kazalardan kaynaklanan mevcut çatlakların artması riski olaabilir.

Sorunları önlemek için, ısıtma sıcaklığını maksimuma, hava akışını minimuma ayarlayın ve motoru çalıştırdıktan hemen sonra ısıtıcıyı açın. Motor ısınana kadar camın üzerine soğuk hava üflenir.  Camın kendisi yavaş yavaş ısınacak ve ani düşüşler olmadan ısınacak.

Ayrıca, geri dönüşümü etkinleştirebilirsiniz. Böylece ısıtıcı sokaktan soğuk hava almayacak, ancak zaten kabinden kısmen ısıtılmış olacak.

3. Sıcak su

Bu şekilde bazı sürücüler çatlama korkusu yüzünden haksız yere baypas edilir. Bununla birlikte, ılık su, ince bir buz tabakasını tamamen eritebilir ve kalın bir kabuğu artırabilir ve kolayca tomurcuklanabilir. Önemli olan doğru yapmakır.

Kaynar su kullanmayın biraz daha ılık su kullanın. Örneğin, bir musluktan veya soğutma su ısıtıcısından. Sıcaklık 50 ° C’den fazla olmamalıdır, yani elinizi içinde tutabilirsiniz. Giyinirken ve otoparka doğru yürürken, su biraz daha soğuyacak.

Kapağı açarak veya içinde bir delik açarak camı şişeden sulayın. En üstten başlayın ve her alana eşit şekilde dökün. Daha fazla etki için, donu elinizle daha da ovalayabilirsiniz. Su donmuş tabakayı hızlı bir şekilde eritecek ve hızlı bir şekilde buharlaşacak ve cam temiz ve kuru hale gelecektir. Eğer buz kalınsa, bu yöntem gevşetir ve buz bir kazıyıcı ile kolayca çıkarılabilir.

Yan camları çözerek aşırıya kaçmayın. Su contanın altına girebilir ve kilit mekanizmasını kilitleyebilir.

4. Cam buz çözücü

Bir buz çözücü veya buz önleyici, dona karşı savaşmak için özel bir kimyasaldır. Sprey ile bir aerosol veya sıvı şeklinde bulunur. Bu tür bileşenlerin ana aktif bileşeni izopropil veya başka bir alkoldür. Donma sıcaklığının düşmesi ve suyla reaksiyona girdiğinde ısının serbest kalması nedeniyle, ince buz kabuğunu eritir ve kalın  halini yumuşatır.

Bu gibi ürünler cama uygulanmalı ve birkaç dakika bekletilmelidir. Buzun kalınlığına bağlı olarak, sileceği açmanız veya araçtan inmeniz ve buz kütlesinin kalıntılarını fırçalamanız gerekir.

Ağır vakalarda, buz çözücü, etkili bir şekilde yardımcı olmaz. Ek olarak, sıvı akışı artar. Peki, kabuk gerçekten kalınsa, o zaman bir kazıyıcı olmadan pek yapamazsınız.

5. Alkol

Etil ve izopropil alkol – dona karşı savaşmanın en etkili yolu. Aslında, daha yüksek niteliklere sahip buz çözücü bir konsantredir. Birinci maddenin donma sıcaklığı −91 ° С, ikincisi ise genel olarak −110 ° С’dir.

Elinizde alkol varsa, bir sprey şişesini içeren bir kaba dökün ve buz kabuğuna püskürtün. Neredeyse anında cam üzerinde su biçiminde çözünecek ve boşalacaktır. Kalın bir buz tabakası daha yavaş kendini ödünç verir. Alkolün boşa harcanmaması için, yüzeye serpmek, biraz beklemek ve ardından tortuyu bir kazıyıcı ile çıkarmak daha iyidir.

Tasarruf etmek için, alkolü eşit oranlarda suyla seyreltebilirsiniz. Donma sıcaklığı −25 ° C’ye düşecek, ancak çoğu durumda bu yeterli olacaktır.

Camlarda Buz Oluşumu Nasıl Önlenir

Bazen sebebi ortadan kaldırmak, etkinin ortadan kaldırılmasıyla uğraşmaktan çok daha kolaydır. Bu aynı zamanda buz oluşumu için de geçerlidir. Donmadan kaçınmanıza veya önemli ölçüde azaltmanıza yardımcı olacak birkaç ipucu vardır.

1. Kabini havalandırın

Park yerinden eve gitmeden önce, tüm kapıları veya pencereleri açmak ve iç mekanı 3-5 dakika boyunca havalandırmak için tembel olmayın. Böylece iç ve dış sıcaklık eşitlenir ve buzlanma olasılığı düşer. Ek olarak, eve yaklaşırken ısıtmayı önceden kapatabilir veya hatta camı biraz açabilirsiniz.

2. Üzerini örtün

Camı bir malzeme ile kapatırsanız, cam üzerinde değil örtü üzerinde buz oluşur. Sürücüler bu gereksiz kapakları, kartonları ve filmleri, silecekler ve kapılar yardımıyla bastırarak kullanıyorlar. Branda en uygunudur çünkü nemi emmez ve ıslanmaz. Bu nedenle kurumasına gerek yoktur.

3. Hidrofobik arıtma yapın

Pasif koruma için başka bir seçenek, anti-yağmuru ve hidrofobik özelliklere sahip diğer ürünleri cama uygulamaktır. Nemi uzaklaştırıyorlar, camın üzerinde durmasını önlüyorlar, bu yüzden soğuk bir geceden sonra üzerine çıkacak maksimum miktar, bir kazıyıcı olmadan bile temizlenmesi kolay olan gevşek bir don olayıdır.

4. Silecek koruması kullanın

Bazen cam temiz kalır, ancak silecek lastikleri sıkıca yapışır. Bu, nemi mükemmel şekilde iten bir silikon yağlayıcıyla işlemden geçirilerek önlenebilir.

Arabayı park yerinde bırakarak, sileceği kapatmayı unutmayın. Kontak açıldığında, çalışmaya başlar ve fırçalar donarsa, artan yük nedeniyle motor kırılabilir.

Bıçakları dikey konumda bırakmak en iyisidir, podgadav ateşlemeden hemen çıkar. Böylece su durmadan kendilerine akacak ve camın üzerinde donmayacaktır.

Kaynak: reflektorluyelek.com

Yorumu Gönder