Artık Hesap ve Kodlar Günlük Güncelleniyor!

Meditasyon Nasıl Yapılır – Meditasyon Yapma Taktikleri

0

Meditasyonun amacı insanın zihnine girmek, odaklanmak, onu anlamak ve üstün bir farkındalık seviyesine bir diğer anlatımla iç huzura ulaşmaktadır. Meditasyon eski çağlardan beridir var olan bir uygulamadır. Bilim insanları meditasyonun faydalarını günümüzde de keşfetmeye devam ederler. İşte meditasyon nasıl yapılır sorusunun cevabı yazımızda.

Nörologlara göre düzenli olarak meditasyon yapan kişinin beyni; duyguları daha rahat kontrol eder, konstantre olmayı arttırır, stresi azaltır ve çevrenizdekilerle daha iyi iletişim kurmanızı sağlar. Meditasyon yaparak etrafınızdaki her şeyden uzaklaşıp huzura kavuşun. Birçok farklı yöntemle meditasyon yapabilirsiniz. İlk meditasyonunuz sizde işe yaramadıysa herhangi bir meditasyon şekli ile tekrar deneyin.

Meditasyon nasıl yapılır?

1- Huzurlu ve sakin bir ortam seçin

Meditasyon yaptığınız ortamın huzur dolu ve sakin bir yer olması gerekir. Böyle bir ortam meditasyona odaklamanızı kolaylaştıracaktır. Sizi meditasyon sırasında engelleyecek dış uyarılan ve dikkat dağıtıcı şeylerden uzak tutacaktır. İster 10 dakika, ister bir saat… Meditasyon yapacağınız yerin çok geniş bir alan olmasına gerek yok. Gerekli olan tek şey meditasyon süresi boyunca rahatsız edilmeyeceğiniz bir yer olmasıdır. Kimsenin sizi engellemeyeceğinden emin olduğunuz her yer (kişisel oda, bahçe, bank) meditasyon için uygundur.

  • İlk kez meditasyon yapıyorsanız dikkatinizi dağıtacak unsurları engellemek çok önemlidir. Televizyon, telefon veya ses çıkaran tüm aletleri kapatın. Müzik eşliğinde yapmak istiyorsanız gürültüsüz, sakin ve çok yüksek olmayan bir sesle dinleyin. Doğa ve orman sesleri meditasyon için uygundur.
  • Meditasyon yaptığınız bölgede sıfır ses olmak zorunda değildir. Kulak tıkacı takmanıza gerek yok. Dışarıdan gelen çocuk bağırışmaları, köpek havlamaları gibi sesler meditasyon yaparken sizi engellememelidir. Aksine bu sesleri duysanız bile duymuyormuş gibi odaklanmanız gerekir.
  • Arabalarla dolu bir yolun ya da yüksek ses çıkaran bir yerde olmadığınız sürece dışarıda meditasyon yapmak her insan için olumlu sonuçlar doğurur. Bir bahçede ağacın altında çimlerin üzerinde meditasyon yapabilirsiniz.

2- Rahat kıyafetler giyin

Meditasyon yapmanın en önemli hedeflerinden bir tanesi zihni sakinleştirmek ve dışarıdan gelen dikkat dağıtıcı şeyleri önlemektir. Dar ve hareket etmenizi engelleyen giysiler giydiğinizde fiziksel olarak rahatsız oluyorsanız yanlış yapıyorsunuz demektir. Meditasyon yaparken bol ve rahat edebileceğiniz kıyafetler tercih edin. Ayakkabılarınızı çıkarmanız da aynı şekilde meditasyonun rahatlığı için çok önemlidir.

  • Meditasyon yaptığınız yer soğuk ise bir kazak veya hırka giymeyi düşünebilirsiniz. Soğukta üşürken etrafınızdaki her şeyi zihninizden atmak zor olacaktır.
  • Kıyafetlerinizi değiştiremediğiniz bir yerdeyseniz en azından ayakkabılarınızı çıkartmayı düşünün.

3- Ne kadar uzun meditasyon yapmak istediğinizi seçin

Meditasyon yapmaya başlamadan önce ne kadar uzun süre yapmak istediğinize karar vermeniz gerekir. Meditasyon yapan birçok kişi, günde iki kez yirmişer dakika süreyle meditasyon yapmayı öneriyor. Ancak yeni başlayanlar için günde bir kez 5 dakikalık bir meditasyon yeterli olacaktır.

  • Meditasyonu her gün aynı saatte yapmalısınız. İster sabah, ister öğle yapın ve 10 dakika sürsün, 20 dakika sürsün. Ne şekilde yaparsanız yapın, önemli olan meditasyonu günlük hayatınızın vazgeçilmez bir parçası hâline getirmektir.
  • Kendinize bir düzen oluşturduktan sonra asla olmuyor diyip vazgeçmeyin. Başarılı bir meditasyon, istikrarlı olmaktan geçer. Siz her gün aynı saatte denemeye devam edin.
  • Örneğin, 10 dakikalık bir meditasyon yapmayı planladığınızı düşünelim. Dikkatinizi dağıtmadan bu süreyi kontrol etmeniz gerekir. Meditasyon esnasında sürekli saate bakmanız dikkatinizi dağıtacaktır. Bunun için meditasyona başlamadan önce telefonunuzdan ne kadar süre meditasyon yapacaksanız ona göre bir geri sayım ya da alarm kurabilirsiniz.

4- Vücudunu esnet ve rahat bir yer seç

Meditasyona başlamadan önce vücudunuzu gevşetmelisiniz. Boyun, omuz ve bel bölgenizi esneterek kendinizi meditasyona hazırlayın. Farklı esneme teknikleri işinize yarayacaktır.

Meditasyon yaparken belli bir yerde uzun süre oturursun. Bu nedenle meditasyon yaptığın yerin rahat olması çok önemlidir. Sert bir taşın üstünde rahat edemiyorsanız bu etkili bir meditasyon olmayacaktır.

5- Meditasyonunuzu tamamlayın

  • Gözlerinizi kapatın ve dış dünya ile bağlantınızı kesin.
  • Nefesinizi takip edin. Nefes alırken karnınız hareket eder ve zihninizle göbek deliğinize odaklanın.
  • Zihninizi boşaltın. Meditasyon sırasında en fazla bir şeye odaklanabilirsiniz. Birden fazla odak noktanız olursa meditasyonunuz etkisiz olacaktır.
  • Ve son olarak vücudunuzu rahatlamanın keyfine varın.

Buna da göz atabilirsiniz: YouTube müzik indirme nasıl yapılır?

Yorumu Gönder