Artık Hesap ve Kodlar Günlük Güncelleniyor!

Menekşe Bakımı Nasıl Yapılır: Kapsamlı Bir Rehber

0

Bu yazımızda menekşe bakımı ile detaylı bir rehber hazırladık. Nasıl sulanır, nasıl toprak kullanılır, hangi hastalıkları olur, saksı seçimi, saksı değişimi gibi bütün ayrıntıları ile yazdık..

Menekşe nereye koyulmalı

Menekşeyi – bilimsel olarak bu iç mekan bitkisi olarak adlandırılan – pencere eşiğine veya pencereye yakın bir yere yerleştirin. Menekşeler dağınık ışığı sever, doğrudan güneş ışığını değil. Simetrik bir rozet oluşturmak için, bitkiyi haftada bir kez 45 derece döndürün.

"

Camların doğuya, batıya ya da kuzeye dönük olması iyidir. Güneye giderseniz, ilkbahar ve yaz aylarında bir bitki dikmeniz gerekecek.

Menekşeyi korumak için, örneğin ışık perdeleri, kağıt veya bambu panjur kullanın. Ama metal -iyi bir seçenek değil.

Başka bir gölgeleme yöntemi, normal donanım mağazalarında satılan parşömen kağıdı veya güneş koruyucu filmdir. İlkbahar-yaz mevsimi için pencerenin üçte birini kapatın ve sonbaharın başlangıcı ile birlikte kaldırın.

Yaz aylarında menekşe nerede saklanır

Sıcak mevsimde, bitkileri pencere kenarında bırakın. Onu balkona veya sundurmalara çıkarmamalısınız.

Odada bir klima çalışıyorsa, sıcaklığın 18 ° C değerinin altına düşmediğinden ve hava akışının tesise ulaşmadığından emin olun.

Güneşte, eğer oda 30° С’dan fazla ise , menekşeyi mekana göre yeniden düzenlemelisiniz. Burada sıcaklık birkaç derece daha düşük olmalı. Işık eksikliği, aşırı ısınma kadar kötü değildir.

 

Kış aylarında menekşe nerede saklanır

Soğuk mevsimde bitkinin 18° C ‘den düşük olmayan bir sıcaklıkta tutulması gerekiyor. Pencere eşiği çok soğuksa, menekşeyi başka bir yere taşınmalı.

Pencere pervazının kendisi soğuksa, bitki kabını köpük plastik bir astar üzerine yerleştirin. Ve pencere çerçevelerinin patlamamasına dikkat edin.

Menekşe Bakımı ile ilgili Püf Noktalar ?

Menekşe nasıl sulanır?

Sadece hazırlanmış su (tarifi yanda) kullanın. Bir kavanozda musluk suyunu alın, bir veya iki gün beklettikten sonra kaynatın. Bu şekilde klor ve tuz yok olacak ve bitki için zararlı hiçbir şey olmayacak.

Filtrelenmiş su da kullanabilirsiniz, ancak distile su hiç uygun değildir.

Su, yalnızca odadaki sıcaklığın birkaç derece üzerinde, ılık suyla sulamalı. Soğuk su kökleri çürütmeye başlatabilir ve bitki ölür.

Hangi sulama tekniğini kullanmalı

Paletin içinden

"

Palete su dökün ve 15-20 dakika bekletin, saksının tabanının delik olduğundan emin olun. Sonra palette kalan tüm suyu dökün.

Tepeden

"

Sıvıyı yavaşça kabın içine dökün. Yaprakları ıslatmamaya dikkat edin, özellikle de çiçeğin çıkış noktasına. 10-15 dakika sonra,  saksının palette kalan suyunu dökün.

Bir menekşe ne sıklıkta sulanmalı

Günlük olarak saksıyı kontrol edin. Üst tabaka toprak kuru ise, bitki neme ihtiyaç duyar.

"

Dokunarak her gün saksının toprağını kontrol edin

Kaç gün geçerse geçsin, zemin hala nemliyse menekşeyi sulamayın. Aşırı su, hafif bir kurumaya göre daha kötü sonuçlar verir.

Havayı nasıl nemlendirirsiniz

Menekşeler nemi sever. % 60 bağıl nemde rahattırlar

Bu şartları sağlamak için:

  • bir nemlendirici kullanır;
  • menekşe yakınında su ile dolu küçük bir kap koyun;
  • menekşeyi ıslatılmış kil veya sfagnum içeren bir tabağa bir tepsi ile yerleştirin;
  • bitkinin yanına su püskürtün, ancak üzerine püskürtmeyin.

Bu, özellikle apartmandaki havanın ısınmadan dolayı kuruduğu kışlarda geçerlidir.

Menekşe nasıl yıkanır

Bitkinin yaprakları üzerinde toz birikir. Bundan kurtulmak için birkaç ayda bir menekşe suyu prosedürleri düzenlenir.

Banyo yapmadan önce saksıyı normal şeffaf bir torba ile kapatın, böylece nem toprağa karışmaz.

Suyu açın. Oldukça sıcak olduğundan emin olun (ellerini yıkayabileceğin sıcaklıkta) ve basıncın güçlü olmadığından emin olun. Bir kaba alın ve suyu yaprakların üzerinde tutmak için hafifçe eğin, su içe doğru girmemeli, eğin ve su akıp gitsin.

"

Sırayla her bir yaprağı hafifçe parmaklarınızla durulayın. Sünger ve fırça kullanmayın, bunlar bitkiye zarar verir.

Genç yapraklı çıkışların merkezinin kuru kaldığından emin olun. Yanlışlıkla ıslatırsanız, nemi bir kağıt havluyla silin.

Menekşeyi duştan hemen sonra yerine geri getirmeyin. İlk önce kurumaya bırakın. Örneğin, bitkinin akşam yıkanması ve gece banyoda bırakılması uygundur. Ve sabahları tekrar pencere kenarına koyun.

Menekşe saksı değiştirme

Menekşe saksı değişim zamanı ve ne sıklıkta değiştirilmeli

Bitkiyi satın aldığınız saksıyı sevmeseniz bile, değiştirmek için acele etmeyin. En az bir ay bekleyin. Bu süre boyunca, menekşe yeni yerine adapte olur ve nakli, stresi artırmaz.

Değişimi en fazla bir yıl olmak üzere her altı ayda bir tekrarlamak gerekir. Bunu yapmazsanız, bitki zayıf gelişecek ve geç çiçek açacaktır.

Püf Nokta, menekşeleri 28 ° C’nin üzerindeki sıcaklıklarda saksı değişimi yapmayın.

Menekşe nasıl bir toprağa ihtiyaç duyar?

Menekşeler, nemi iyi tutan hafif ve gevşek toprak sever. Menekşe için toprak almak en iyisidir. Diğer seçenekler her zaman eşleşmez.

Perlit, vermikülit veya sphagnum yosunu gibi kabartma tozu, 1-1.5 cm’lik parçalar halinde kesilmiş olduğundan emin olun, bunlar olmadan zemin çabucak sertleşir ve kurur.

Menekşe için hazırlayabileceğiniz toprak karışımı için seçenekler:

  • toprak, ezilmiş sfagnum, perlit ve vermiküliti 6: 2: 1: 1 oranında depolar;
  • 1: 1: 1: 1 oranında toprak, perlit, vermikülit, kırılmış sfagnum depolar.

Ayrıca saksıya bir çay kaşığı kömür ekleyin (mini menekşeler için yeterli ¹⁄₂ kaşık olacak). Tüm malzemeleri karıştırın.

Karışım havadar ve homojen olmalıdır. İçinde, menekşelerin bolluğundaki kökleri hem nem hem de oksijen alacaktır.

Menekşe için nasıl bir saksı seçilmeli

Çok büyük saksı seçmeyin. Aksi halde, menekşeler uzun bir süre yetişecek ve hemen çiçek açmayacak.

En iyi seçenek, rozet soketinden iki ila üç kat daha küçük bir çapa sahip bir saksıdır. Yükseklik, genişlikle yaklaşık olarak aynı, hatta biraz daha az olmalıdır.

"

Hem kil hem de plastik malzemelerin kullanılması uygundur. Önemli olan – altındaki bir palet ve drenaj delikleri varlığı.

Menekşe saksısı nasıl değiştirilir

Bitkiyi saksıdan çıkarın ve eski toprağı köklerden çıkarın. Gevşek toprak kendi kendine çökecek, sadece onu sallayın.

Aynı saksıya 1-2 cm genişletilmiş kil drenajı dökün. Toprağı ekleyin ve menekşe ortasına yerleştirin.

"

Yere çok sert müdahale etmeyin.

Nakil sonrası menekşe bakımı nasıl yapılır

Saksıyı biraz nemlendirin. Bir daha ki sefere sadece beş ila altı gün sonra sulayın. Bu süre zarfında köklerdeki hasar iyileşir.

Menekşe nasıl gübrelenir

Eğer altı ila yedi aydan uzun bir süre boyunca nakli olmadan büyürse menekşeleri besleyin. Her altı ayda bir toprağı güncellerseniz, gübre kullanmanıza gerek yoktur – toprak zaten yeterli besin içeriyor.

Ayda bir veya iki defadan fazla verim vermeyin. Bu amaç için menekşeler veya çiçekli ev bitkileri için özel araçlar kullanın.

Bitkileri sıcakta beslemeyin (28 ° C), bu strese neden olur.

Menekşe çiçeklenmez ise ne yapmalı

Menekşe dışa doğru sağlıklıysa, ancak çiçekler görünmezse, büyük olasılıkla ışıktan yoksundur. Bu sorun bitki için daha uygun bir yer seçilerek çözülebilir.

Başka bir olası sebep çok büyük bir tencerektir. Bir nakil bu konuda yardımcı olacaktır.

Çiçek açan bir menekşe için bakım nasıl yapılır

Odadaki sıcaklık 30° С’ın altındayken menekşeniz çiçeklenmeye başlarsa, , tabanın altındaki pedleri çıkarmak daha iyidir. Bu sıcaklık bitki için tehlikeli olabilir.

Sıcaklık düşükse, bitkiye her zamanki gibi dikkat edin. Tüm çiçekler kuruduğunda, çok tabanın altındaki çiviyi çıkarın – yavaşça yana doğru eğin, kolayca ayrılır. Saplamadan ayrılmayın, çürür.

"

Eğer hepsi henüz solmamışsa, fakat kuru çiçekler manzarayı bozarsa, onları tırnak makasıyla kaldırın.

Çiçeklenme sırasında ne gibi problemler ortaya çıkabilir

Tomurcuklar kuruyabilir ve ölebilir

Sebep, yetersiz nem  olabilir. Bunu çözmek için yukarıdaki önerilerden birini kullanın.

Başka bir seçenek koşullardaki keskin bir değişimdir. Bu, özellikle soğuk mevsimde, çiçekli bir bitki satın alındıktan sonra olur.

Çok küçük çiçekler

Bitkinin bulunduğu odadaki yüksek sıcaklık nedeniyle ortaya çıkar. Ve sadece çiçeklenme döneminde değil, aynı zamanda tomurcuklanma sırasında da olabilir.

Çiçeğin renkleri değişti

Tekrarlanan çiçeklenme ile mağazanın menekşesinde, tamamen yeni bir rengin salkımları görülebilir. Örneğin, beyaz-mavi veya beyaz-pembeden zengin-mor renklerine dönüşebilir.

Bunun nedenleri bakımdaki hatalar değil. Üreticiler, bir kural olarak, tek kullanımlık canlı buketler gibi bitkileri göz önünde bulundurur ve renk tekrarlanabilirliği ile ilgilenmezler.

Bu, menekşelerin normal olarak gelişmeyeceği ve yeniden çiçeklenmeyeceği anlamına gelmez. Ancak,  ileride çiçeğin ne renk olacağını tahmin etmek zordur.

Bir menekşe nasıl tedavi edilir

Hafif lekeler

"

Elastikiyetini kaybetmeyen, yapraklarda iyi ayırt edilebilirler. Genel olarak, bitki sağlıklı görünüyor.

Bu tür noktalar hava alma sırasında taslaklardan görünüyor, bu nedenle taslaklar olarak adlandırılıyor. Bitkiler için tehlikeli değillerdir, ancak görünümü bozarlar.

Tedavi edilemezler, sadece önlenebilirler. Böylece odayı havalandırırken, bitkileri köpüklü film veya gazetelerle örtün.

Yaprakların sararması

"

Nedenler farklı olabilir:

  1. Aşırı ısınma, doğrudan güneş ışığı veya aşırı aydınlatma.
  2. Nem eksikliği
  3. Topraktaki besinlerin eksikliği.
  4. Uygun olmayan şekilde seçilen toprağın asitliğinin arttırılması.

Güneşten kaynaklanan problemler yer değiştirerek çözülür. Diğer durumlarda, bitkiyi basitçe nakledin.

Ortanın kalınlaşması

"

Çeşitli nedenlerden dolayı gerçekleşir.

1. Siklamen akarı

Kenenin parazitlendiği, yukarı doğru kıvrıldığı, kuvvetli bir şekilde tüylü olduğu genç yapraklar kırılgan hale gelir ve gözle görülür şekilde büyümenin gerisinde kalır.

Pedinküller kırılgan ve kısa, yeni tomurcuklar pratikte gelişmiyor. Bazı çiçekler açılsa bile, onlar da bozuk bir şekle ve doğal olmayan renkli alanlara sahiptirler.

Örümcek ağları var mı diye kontrol edin. Haşereleri çıplak gözle göremezsiniz.

Keneleri kontrol etmek için bitkiye akarisitler ile üç ila dört gün aralıklarla dört kez muamele edin. Ve profilaksi için yılda bir kez tedavi edin.

2. Aşırı ışık

Benzer bir düzen, aşırı ışıkla gözlenir. Bu, özellikle güney pencerelerinde duran bitkiler için geçerlidir.

Semptomları hafifletmek için menekşeler için yeni bir yer bulun.

3. Toprakla ilgili sorunlar

Eğer toprak yanlış bir şekilde toplanırsa, zamanla yoğunlaşır ve bitki nem eksikliğinden muzdariptir. Diğer bir olası sebep uygun olmayan suyla sulama veya besin dengesizliği nedeniyle toprakta tuz birikmesidir.

Bir nakli her durumda en iyi çözüm olacaktır.

Solmuş yapraklar

"

Toprak ıslakken bile yapraklar yumuşaksa bitkinin kök problemleri vardır. Muhtemelen çürümüşlerdir. Bu, topraklar iyi kurutulursa ve daha sonra bol miktarda dökülürse olabilir. Ya da gece havalandırılırken toprağın hafifçe soğuması ve durumun sulanmasıyla daha da ağırlaşabilir.

Bu belirtilerle, bitkiyi tencereden çıkarın ve kök sistemini kontrol edin. Beyaz kökler görünüyorsa, onları bırakın ve etkilenen (kahverengi) tümlerini bir bıçak veya ustura ile kaldırın.

Yaklaşık yarım saat boyunca menekşe soluk pembe bir potasyum permanganat çözeltisine koyun ve sonra yeni bir toprak karışımına aktarın.

Eğer kökler tamamen çürümüşse, onları kesin, yaprakların alt sırasını çıkarın ve gövdeyi soyun.

"

 

Ve sonra yeni kökler oluşturmak için suya koyun.

Başka bir seçenek varilin antiseptik (ezilmiş kömür) ile toz haline getirilmesi ve hafifçe kurutulmasıdır. Daha sonra toprağa toprak ve seranın etkisi için paketi örtün.

Yapraklarda beyazımsı ve unsu benzeri bir kabuk var ise:

"

Toz halinde bir küf, bir mantar hastalığıdır. Gelişimi, 16-17 ° C’nin altındaki sıcaklıkların ve yüksek nem oranının bir kombinasyonu ile desteklenir.

Enfeksiyon çiçeklenme sırasında ortaya çıkarsa, çiçek saplarını çıkarın.

Menekşe’ye, 10-14 gün ara vererek, penconazole dayanan bir mantar ilacı ile iki kez muamele edin.

Odadaki sıcaklığı arttırın veya menekşeleri  daha sıcak bir yere taşıyın.

Menekşelerin hastalanmasını nasıl önleyebiliriz

1. Menekşelere uygun bir aydınlatma sağlayın, ancak doğrudan güneş ışığından koruyun
2. Menekşelerin bulunduğu odadaki sıcaklığı izleyin.
3. Doğru toprak karışımını ve doğru büyüklükteki kapları seçin
4. Her altı ayda bir yada bir yılda bir saksıyı değiştirin
5. Toprakla birlikte su düzenli olarak kurur ve yıkanır.
6. Menekşe taze kesilmiş çiçek demetleri ile aynı odaya koymayın. Bu, paraziter enfeksiyona yol açabilir
7. Hastalıklı menekşeyi tedavi süresi boyunca izole edin. Zaman zaman problemleri belirlemek için menekşeleri inceleyin.

Yorumu Gönder