Artık Hesap ve Kodlar Günlük Güncelleniyor!

Aralıklı Oruç Nedir – Yeni Başlayanlar için Aralıklı Oruç

0

Aralıklı oruç (intermittent fasting), günümüzde en çok tercih edilen sağlık ve fitness trendlerinden bir tanesidir. İnsanlar kilo vermek, daha sağlıklı olmak ve yaşam tarzlarını kolaylaştırmak için aralıklı oruç tekniğini uygulamaktadırlar. Biz de yeni başlayanlar için aralıklı oruç nedir yazısını hazırladık.

Aralıklı Oruç (Intermittent Fasting) Nedir?

Aralıklı oruç, beslenme ve oruç dönemleri arasında geçiş yapan bir yeme örüntüsüdür. Normal diyetlerden farklı olarak hangi yiyecekleri yemeniz gerektiğini değil, ne zaman yemeniz gerektiğini belirtir. Bu bakımdan geleneksel anlamda bir diyet olarak değil, daha doğru bir şekilde yemek yeme düzeni olarak tanımlanır.

Yaygın olarak kullanılan aralıklı oruç yöntemleri, haftada iki kez olmak üzere günde 16 saat veya 14 saat oruç tutmayı içerir.

Oruç tutmak, insanın tarihî yıllardan beri uyguladığı bir uygulamadır. Eski avcı toplululuklarının süpermarketleri, buzdolapları veya konserve yiyecekleri yoktu. Bazen yiyecek hiçbir şey bulamadılar. Sonuç olarak, insanlar uzun süre yemek yemeden çalışabilecek şekilde geliştiler. Aslına baktığımızda, ara ara oruç tutmak her zaman günde 3-4 öğün (veya daha fazla) yemek yemekten daha doğal bir işlemdir.

Oruç genellikle İslamiyet, Hristiyanlık, Yahudilik ve Budizm de dahil olmak üzere dini ve manevi nedenlerden ötürü tutulmaktadır.

Aralıklı Oruç Yöntemleri

Aralıklı oruç tutmanın birkaç farklı yöntemi vardır. Bunların hepsi gün veya haftayı yeme ve oruç dönemlerine ayırmaktan geçer. Oruç dönemlerinde çok az bile değil, hiç yemek yiyemezsiniz. Bu dönemde sadece su içebilirsiniz. Bunun nedeni de su “0 kalori” bir içecektir.

Aşağıdakiler en popüler aralıklı oruç yöntemleridir:

  • 16/8 yöntemi: Günün 16 saati oruç tutup geri kalan 8 saati ise yemek yiyebileceğiniz bir yöntemdir. Günlük yemek yeme sürenizi kendinize göre istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz. Bizim size önerimiz saat 13-21 arası yemek yiyebilir ve geri kalan saatlerde oruç tutabilirsiniz. Bu saatlerin uzun bir kısmında uyuyacağınız için oruç tutmak sizin için daha kolay 0lacaktır.
  • Ye – Dur – Ye: Bu oruç yöntemi diğerlerinden biraz daha farklı. Haftada bir ya da iki kez 24 saat boyunca oruç tutmalısınız. Yani bugün saat 17’de yemek yedikten sonra ertesi gün 17’ye kadar su dışında hiçbir şey tüketmemelisiniz. 24 saat aç kalacağınız için bunu haftada 1 veya 2 kezden fazla yapmamalısınız.
  • 5:2 diyeti: Haftanın ardışık olmayan iki günü (yani iki gün arasında en az bir gün olmak şartıyla) sadece 500-600 kalori besin tüketeceksiniz. Bunun üstüne asla çıkmayacaksınız. Haftanın kalan günleri ise dilediğiniz gibi yemek yiyebilirsiniz.

Eğer bu yöntemlerin işe yaramasını istiyorsanız yemek yeme dönemlerinizde fazla yememelisiniz ki kilo kaybına neden olsun. Birçok insan kolay ve sürdürülebilir olması nedeniyle 16/8 yöntemini uygulamaktadır.

Aralıklı oruç çok güçlü bir kilo verme yöntemidir

Aralıklı oruç yöntemlerini uygulayan kişilerin amacı, genellikle kilo vermektir. Intermittent fasting olarak bilinen yöntem, daha az öğün yemenizi sağlayarak günlük kalori tüketiminizde otomatik olarak bir azalmaya yol açar.

Yapılan bir araştırmada aralıklı oruç tutmanın diğer standart diyet yöntemlerinden daha az kas kaybına neden olduğu öğrenildi. Kilo verirken kas kaybetmek istemeyenler bu yöntemi tercih edebilirler. Aralıklı oruç metabolizmanızı hızlandırır, kilo ve karın yağlarınızı kaybetmeniz için etkili bir yoldur.

Aralıklı oruç tutmak genel olarak daha az kalori almanıza yardımcı olur. Yemek yeme dönemlerinde aşırı miktarda yemek tüketirseniz, hiç kilo veremeyebilirsiniz.

Aralıklı orucun sağlığa faydaları nelerdir?

Aralıklı oruç tutma konusunda hem hayvanlarda hem de insanlarda birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalarda kilo kontrolü, vücudunuzun ve beyninizin sağlığı için güçlü faydaları olabileceği kanıtlanmıştır.

İşte aralıklı oruç tutmanın sağlığa faydaları:

  • Kilo kaybı: Yukarıda belirttiğimiz gibi aralıklı oruç, günlük kalori tüketiminizi kısıtlayarak kilo vermenize ve karın yağlarınızı eritmenize yardımcı olabilir.
  • İnsülin direnci: Intermittent fasting, insülin direncinizi azaltabilir ve kan şekerinizi düzenleyebilir. Bu da şeker (diyabet) hastalığına karşı vücudunuzu korumaya alır.
  • Kalp sağlığı: Aralıklı orucun kalp sağlığına da olumlu etkileri vardır. Kan şekerleri ve insülin direnci azalarak, kalp hastalarının risk faktörlerini ortadan kaldırır.
  • Kanser: Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda aralıklı orucun kanseri önleyebileceği düşünülmektedir.
  • Beyin sağlığı: Oruç diyeti, beyin hormonlarını arttırır ve sinir hücrelerinin büyümesine yardımcı olur. Ayrıca Alzheimer hastalığına karşı koruma sağlar.

Aralıklı oruç nedir yazımız hakkında sorularınızı yorumlar bölümünden bize sorabilirsiniz.

Yorumu Gönder