Artık Hesap ve Kodlar Günlük Güncelleniyor!

Türkiye’de Veterinerlik Nasıl ve Ne Zaman Başladı?

1

Cumhuriyet kurulduğu zaman Türkiye’nin nüfusu 13 milyon, hayvan varlığı 23 milyon kadardı. Ülkede tek bir Veteriner sağlık kurumu vardı. Hayvan ıslahı söz konusu olmadığı gibi, aşı üretimi de çok azdı. Birçok ilde, hattâ hayvancılık bakımından çok önemli olan bölgelerde bile veteriner yoktu. Bu yüzden, herhangi bir yerde çıkan salgın bütün yurda kolayca yayılıyor, büyük kayıplara yol açıyordu.
Gerek hayvan hastalıklarıyla savaş, gerek hayvan ıslahı ve üretimi konusunda bütün ilerlemeler Cumhuriyet döneminde gerçekleştirildi. 1973′te veteriner sağlık kurumlarının (enstitü ve laboratuvar) sayısı 26′yı, hayvan ıslah kurumlarının sayısı 30′u bulmuş, veteriner sağlık kurumları, aşı, serum, ve biyolojik madde üretimi yurt ihtiyaçlarını karşılayacak duruma gelmişti. 1940′ta 4 milyon doz olan aşı üretimi 1973′te 93 milyon doza ulaştı. 1972′de 65 milyon hayvan aşılanabildi. Veteriner hekim sayısı 1140′a, hayvan sağlık memuru sayısı 1200′e yükseldi. 1972′de ülkede mevcut 5 hayvan hastahanesi ile 16 hayvan dispanserinde 76.000 hayvan muayene ve tedavi edilmişti.
Avrupa’da ilk veteriner okulu XVIII. yy. sonlarına doğru açılmıştı. Türkiye’de ilk veteriner okulunun açılış tarihi ise 1842′dir. Bu okul, o devrin bütün yüksek okulları gibi her şeyden önce ordunun ihtiyacını karşılamak amacını güdüyordu.

Yorumları Göster (1)