Artık Hesap ve Kodlar Günlük Güncelleniyor!

Etkili Zaman Yönetimi Teknikleri | Hayatınızı Değiştirin!

0

Ertelemek, stresin en büyük kaynaklarından biridir ve problemlerin üst üste yığılmasından başka hiçbir işe yaramaz. İşte tam da bu noktada sorununuzun zaman yönetimi olduğunu hala anlayamadınız mı? Zaman yönetimini bilmediğiniz de, günde 24 saat, haftada 7, yılda 365 gün size yetmeyebilir. Unutmayın ki, hayatlarında büyük işlere imza atan insanların da günleri 24 saatten ibaretti.
Zaman yönetimi ve zamanı verimli kullanmak için birkaç öneri;

1-) Günü Uzatın

günü uzatın

“Bu nasıl olacak ki” dediğinizi duyar gibiyim. Şöyle ki, günün 10 saatini uykuda geçiriyor ve öğleye kadar uyumaktan keyif alıyorsanız, 2-3 saatini sosyal medyada ve televizyon karşısında geçiriyorsanız gün size elbette yetmeyecektir. İşlerinizi yetiştirebilmek için uykunuzu maksimum 8 saat ile, sosyal medyayı günde 30 dakika ile, televizyon izlemeyi de 1 saat ile sınırlandırmalısınız. Aksi halde işlerinizi yetiştirmeniz, verimli ve başarılı olabilmeniz mümkün değildir. Böyle yaparak günde 3-4 saat kazanabilir ve günü uzatırsınız.

2-) Günleri Birbirine Kaydırmayın

Günleri Birbirine Kaydırmayın

Hafta sonları ve tatil günlerinde gece geç yatmayı, sabah geç kalkmayı adet haline getirdiyseniz bilin ki bu durum hafta içine kayacak, hafta içi uykusuzluk sorunları ile karşılaşacaksınız. Bu nedenle günleri birbirine kaydırmayın ve her gün aynı saatte yatıp, aynı saatte kalkmayı alışkanlık haline getirin.

3-) Dünyadan İzole Olun

Dünyadan İzole Olun

Önemli bir iş üzerinde çalışırken, cep telefonunuzu, çalışma ortamınızda varsa televizyonu kapatın veya sessize alıp ulaşamayacağınız bir yere bırakın. Bilgisayar başında çalışıyorsanız, gereksiz bütün sekmeleri (özellikle sosyal medya) kapatın ve sadece size lazım olan ekran karşınızda olsun. Böylelikle dikkat dağıtacak şeylerden uzaklaşmış olursunuz. Bu da işleri zamanında yetiştirmeniz anlamına gelir.

4-) Zamanlayıcı Kullanın

Zamanlayıcı Kullanın

Yapılan araştırmalar, 50 dakikalık bir çalışmanın ardından, 10 dakikalık kısa bir aranın çalışma verimliliğini arttırdığını göstermektedir. Sizi uyaracak bir alarm yardımı ile 10 dakikalık kısa aralar vererek çalışın. Bilgisayar başında çalışıyorsanız alarmı bilgisayarınız aracılığı ile kurun. Bilgisayar başında çalışmıyorsanız, cep telefonunuz yardımı ile bunu yapabilirsiniz ama telefonunuzu, sesini duyabileceğiniz bir mesafede bulundurun. Sizin dikkatinizi dağıtacak derecede yakınınızda olmasın.

5-) Plan Yapın

Plan Yapın

Haftalık, aylık ve yıllık planlar yapın. Bir ekmeği nasıl ki tek lokmada yutamıyor, lokmalara bölüyorsunuz, hedeflerinizi de parçalara bölerek tamamlayın. Böyle yaptığınızda işler gözünüzde büyümeyecektir. Haftalık veya aylık hedeflerinizi tamamladığınızda kendinizi ödüllendirin. Bu şekilde motivasyonunuz hep diri kalacaktır.

6-) Önceliklerinizi Belirleyin

nceliklerinizi Belirleyin

Bir hafta sonu için örnek verelim. Tuttuğunuz takımın derbi maçı var, aileniz birlikte pikniğe gitmek istiyor, arkadaşlarınız halı sahada maç oynayalım diye baskı yapıyor ve size yarım saatlik mesafede oturan anneniz ziyaretine gitmenizi istiyor. Önceliğinizi belirleyerek ve oturup akıllı bir plan yaparsanız, bütün bunları bir güne sığdırabilirsiniz. Çalışma hayatınızda da, işlerin önemine göre önceliklerinizi belirleyip ona göre çalışmalısınız.

7-) Cep Telefonunuzu Hayra Kullanın

Cep Telefonunuzu Hayra Kullanın

Metroda, otobüste, yürüyüş halinde iken cep telefonunuzdan sesli kitaplar dinleyebilir, mesleğinizle ilgili kişisel gelişiminize destek olacak videolar izleyebilirsiniz. Bu şekilde yaparak, atıl görünen zaman dilimlerini yararlı bir şekilde değerlendirmiş olursunuz.

Yorumu Gönder