Artık Hesap ve Kodlar Günlük Güncelleniyor!

Zayıf Bağışıklık Sistemi Belirtileri Nelerdir?

0

Soğuk eller ve güneş yanığı eğilimi tehlikeli semptomlar olabilir.

Bağışıklık sistemi, bizi sağlığımızı tehdit eden dış etkilerden koruyan organlar, dokular ve hücreler topluluğudur. Onun sayesinde dokunulmazlığımız var.

Her gün hayatımızı kurtarır: Virüs ve bakteri saldırılarını engeller, iç iltihaplanmalarla savaşır, dejenere olmuş vücut hücrelerini yok etmeye yardımcı olur ve tümör gelişimini engeller.

Ancak tüm bunları bağışıklık sistemi düzgün çalışıyorsa elde ederiz. Maalesef bu her zaman böyle değildir.

Bağışıklık sistemi bozukluğu neden tehlikelidir?

Bazen bağışıklık sistemi çok “tembelleşir” ve enfeksiyon istilasına cevap verecek zamanı olmaz. Bu durumda, ARVI’den pnömoniye kadar herhangi bir viral veya bakteriyel enfeksiyonu kapmak bizim için kolaydır ve daha uzun süre hastalanırız.

Ve bazen, tam tersine, sadece virüslere ve yabancı hücrelere değil, aynı zamanda yararlı organizmaya da agresif bir şekilde saldıranmaya başlar.

Bağışıklık sistemi bozukluğu belirtileri

1. Sürekli soğuk eller

Uzuvlarda soğukluk hissi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Örneğin, periferik kan damarlarının spazmına neden olan sigara nedeniyle. Ancak, bağışıklık sistemi ile doğrudan veya dolaylı bir bağlantı da olasıdır.

2. İki haftadan uzun süren kabızlık veya ishal

Bağırsak, bağışıklık sistemiyle yakından ilgilidir : aslında, onun önemli bir parçasıdır. Bu nedenle uzun süreli ishal veya kabızlık uyarı vermektedir. Bu nedenle ishal, bağışıklık sisteminin ince bağırsak veya sindirim sisteminin iç yüzeyine saldırdığı konusunda uyarabilir. Kabızlık, bağırsakların bir nedenle tembelleştiğini ima eder ve bu hareketsizliğin bir bütün olarak tüm bağışıklık sistemine yayılması mümkündür.

3. Kuru gözler

Gözlerde yanma hissi, sertlik hissi, kızarıklık, ağrı – bu semptomlar genellikle çeşitli otoimmün (bağışıklılık) hastalıklara eşlik eder.

4. Sürekli halsizlik ve yorgunluk

İyi bir gece uykusu aldıktan sonra sabahları bile düzenli olarak bunalmış hissediyorsanız, bu bağışıklık sisteminizin sürekli stres altında olduğunun bir işareti olabilir. İhtiyacınız olan enerjiyi çeken odur.

5.Yüksek Ateş

37 ° C’den yüksek sabit bir sıcaklığa sahipseniz, vücutta bir tür otoimmün hastalık gelişmesi mümkündür.

6. Sürekli baş ağrıları

Bu listedeki semptomların çoğu gibi, bağ ağrısının düzinelerce nedeni olabilir . Bununla birlikte, ağrı kalıcı hale gelirse, bu bir otoimmün atak olabilir. Örneğin bağışıklık ile ilgili bazı hastalıklarda beyindeki kan damarları etkilenerek rahatsızlığa neden olur.

7. Döküntü

Deri, vücudun savunma sisteminin önemli bir unsurudur: mikroplara karşı ilk engel olan odur. Cildin nasıl göründüğü ve hissettiği, bağışıklık sisteminin kalitesini bir bütün olarak yansıtabilir. Kaşıntı, kızarıklık ve kalıcı iltihaplanma dikkat gerektirir.

8. Eklem ağrısı

Aşırı agresif bir bağışıklık sisteminin kendi organlarının hücrelerini hedef alan bir başka erken belirtisidir. Eklemler ilk saldırıya uğrayanlar arasındadır.

9. Saç dökülmesi

Bağışıklık sistemi bozukluğu saç köklerini etkileyerek saçın incelmesine neden olabilir.

10. Tekrarlayan soğuk algınlığı

Yılda ikiden fazla antibiyotik almanız gerekiyorsa (çocuklar için dört kez), bağışıklık sisteminiz zayıflayabilir. Diğer uyarı işaretleri: kronik sinüs enfeksiyonları ( sinüzit, frontal sinüzit, etmoidit, sfenoidit), yılda dört defadan orta kulak iltihabı , birden fazla pnömoni geçiyorsanız bir doktora muane olmalı ve teşhis koyulmalıdır.

11. Ultraviyole ışığa aşırı duyarlılık

Her zaman normal bir şekilde güneşleniyorsanız ve sürekli güneş yanığı olduğunuzu fark ederseniz, bu yanıklar güneşle ilgili değil, bağışıklık sistemi ile ilgili olabilir.

12. Ellerde ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma

Belki de yeni oturdunuz ya da uzun süre rahatsız bir pozisyonda olduğunuz için kolunuz uyuştu. Uzuvlarınız zaman zaman sadece uyuşuyorsa , muhtemelen iyisinizdir. Ancak uyuşma ve karıncalanma hissi düzenli ise, sinirlere veya kan damarlarına verilen hasarla ilişkili bağışıklık bozukluklarının bir işareti olabilir.

13. Yutma ile ilgili sorunlar

Yiyecek veya suyun boğazda bir yumru haline gelmesinin birçok nedeni vardır . Ve bunlardan biri otoimmün hastalıklar.

14. Açıklanamayan kilo alımı veya kaybı

Yeme alışkanlıklarınız ve fiziksel aktiviteye yaklaşımınız değişmediyse ve kilonuz artmaya veya düşmeye başladıysa, bu endişe verici bir semptomdur. Nedeni, tiroid bezinde otoimmün hasar, gelişen diyabet veya vücudunuzun savunmasının baş edemediği büyüyen bir tümör olabilir.

15. Ciltte beyaz lekeler

Bazen bağışıklık sistemi cildin pigment hücreleri olan melanositlerle savaşmaya başlar. Bu ciltte beyaz lekelerin oluşmasına neden olur.

16. Deri veya gözlerde sararma

Sarılık, bağışıklık sistemi sağlıklı karaciğer hücrelerine saldırıp onları yok ettiğinde ortaya çıkabilir. Bu duruma otoimmün hepatit denir .

Bağışıklık sistemi ile ilgili semptomlarınız varsa ne yapmalısınız?

Doktora gidin! Size tehlikeli görünen tüm belirtileri ona ayrıntılı olarak anlatın. Doktor, tıbbi kayıtlarınızı inceleyecek, yaşam tarzı, akrabaların sağlığı hakkında sorular soracak (kalıtsal hastalıklar olup olmadığına emin olmak için) Size bir kaç test yapacaktır.

Belirtileriniz bağışıklık sistemi bozukluğu ile ilgili olmayabilir. Ancak bunu yalnızca uzman bir hekim belirleyecektir.

Doktor, muayenenin sonuçlarına göre sizi uzmanlara gönderebilir: immünolog, endokrinolog, dermatolog, romatolog, hepatolog. Bağışıklık sistemindeki bozukluklar genellikle bireyseldir, bu nedenle her vakanın tedavisi kişiye özeldir.

Yorumu Gönder