Artık Hesap ve Kodlar Günlük Güncelleniyor!

Çocuklardaki saldırgan tavırların sebepleri nelerdir?

0

Yapılan araştırmalara nazaran bilhassa 3 ila 5 yaş aralığında olan çocuklarda öfke ve saldırgan tutumlar görülebiliyor. Pekala çocuklarda oluşan bu öfke ve saldırganlığın sebebi ne olabilir? Çocuklardaki öfke sorunuyla nasıl başa çıkılabilir? Uzmanlardan derlediğimiz bilgileri “lakurcala.com” takımı olarak sizlerle paylaşıyoruz.

İnsanlarda saldırganlığı tetikleyen birtakım dürtüler vardır. Bu dürtülerin başında gelen ve en kritik olanı “öfke” duygusudur. Ne yazık ki çocuklar bu hislerle başa çıkma konusunda yetişkinler kadar şanslı değil. Bilhassa 3 ila 5 yaşlarındaki çocuklarda görülebilen öfke sorunu birçok ebeveyni güç duruma sokabilir. Her şeyin bir sebebi olduğu üzere çocuklardaki bu öfke ve saldırganlığın da sebepleri var. Bir çocuk incindiyse, istekleri karşılanmadıysa öfkelenebilir. Sebepler ortasına içsel çatışmayı ve akranlarını model almayı da ekleyebiliriz. Yaşanan bu olumsuz tabloda aileler ne yapmalı sorusu çok arananlar başlıklarda yer alıyor. Çocuklar neden öfkelenir ve bu öfkenin nasıl önüne geçilebilir sorularının cevabını bugünkü yazımızda bulabilirsiniz.

sUMaF 1641544809 0512

6-8 YAŞ ARALIĞINDA DA FARKLI SEBEPLERDEN ÖFKELENİRLER

6 ila 8 yaş aralığındaki çocuklar kendilerini tabir edebilme hünerine sahiptir. Yaşadıkları en ufacık bir aksilikte yahut istedikleri yapılmadığında, öfke hissinin saldırgan bir hal alması an problemidir. Dikkat: Uğradıkları olumsuz durumlar onları kimi ruhsal sıkıntılara sürükleyebilir. Anne ve babaların bu durumlar karşısında çaresiz kalmalarına rağmen birtakım formülleri araştırdık:

Çocuğun öfkesine karşı öfkelenmemek gerekir. Bu durum çocuktaki öfkenin artmasına sebep olur ve saldırgan hallere maruz kalabilirsiniz. Bu durumda çocuğu sakince dinlemeli ve sıkıntılara karşı tahlil odaklı olmasınız.

fUgNv 1641544818 5251

ÖFKE NÖBETİNDE ÇOCUĞUN İSTEDİKLERİNİ YAPMAYIN!

Çocuktaki öfke ve saldırgan tutumlar denetim edilemez hale geldiğinde, istediklerinin yapılmaması önerilir. Uzmanlar; çocukların istediklerinin yapılması durumunun, onların öfke hissini pekiştirdiğini ve bu durumun alışkanlık haline gelebileceğini öngörür. Çocuğun sakinleşmesini bekleyip tahlil odaklı olunmasını tavsiye eden uzmanlar, ebeveynlerin sevgilerini çocuklarına yansıtmalarına değerle vurgu yapar.

8t4p7 1641544829 0006

ÇOCUKLARDAKİ ÖFKE SORUNU NASIL AŞILIR?

Öncelikle öfkeye sebep olan etmenlerin bulunması ebeveynlerin işlerini kolaylaştıracaktır. Tahlil odaklı yaklaşım hem çocuğun öfkesini dindirmiş hem de ebeveynlerin çocuklarıyla olan bağlantılarını güçlenmiş olacaktır. Bu öfke ve saldırganlık sıkıntısını çözmenin birkaç yolu var:

  • Öfkeye öfkeyle yaklaşmayın,
  • Onların yanında tartışmayın,
  • Tahlil odaklı olun,
  • Çocuğu dinleyin,
  • Her kaidede sevginizi çocuklarınıza yansıtın,
  • Birlikte aktivitelerde bulunun.

Buna bir köşe belirlemeyi örnek verebiliriz. Çocuğun hislerini yaşayabileceği bir köşesi olsun. Birlikte seçtiğiniz köşenin eşyalarını ve oyuncaklarını da seçin. Mümkünse minderler, pelüş oyuncaklar ve sevdiği kitaplar olsun.

f8A8n 1641544847 2066

TAHLİLİ OLMAYAN ÖFKE NÖBETLERİ İÇİN BİR UZMANA BAŞVURUN!

Bazen çocukların yaşadığı öfke ve saldırganlık sıkıntılarında anne ve babanın çözemeyeceği noktalar olabiliyor. Bu durumda kesinlikle bir uzmandan kesinlikle dayanak alınmalıdır.

Yorumu Gönder