Artık Hesap ve Kodlar Günlük Güncelleniyor!

Boyun Ağrıları Neden Olur ve Bu Ağrılar Nasıl Geçer?

0

Boyunda karıncalanıyorsa, vuruyor gibi, kramplar, nefes alabiliyorsanız:% 99 olasılıkla size korkunç bir şey olmuyor. Boyundaki ağrının yalnızca% 1’i, gerçekten endişe verici sebeplerden kaynaklanmaktadır. Ve çoğu zaman, bu tehlikeli hastalıklar kendilerini çok fazla göstermezler.

Boyun ağrısı gerçekten tehlikeli olduğunda:

Bazen boyundaki ağrı, otoimmün bir hastalığın belirtisi, tümörler, iltihaplar, sinir sıkışması, kan damarlarıyla ilgili problemler veya omurilik hasarı olabilir. Aynı anda üç önemli belirtiye rastlarsanız, hoş olmayan bir hastalık olduğunu varsayabilirsiniz.

  1. Boyundaki rahatsızlık veya ağrı en az birkaç gün durmuyorsa.
  2. Rahatsızlık büyüyorsa.
  3. En az bir “ağırlaştırıcı faktör” varsa:
    • 55 yaşın üzerinde veya 20 yaşın altında;
    • dokunduğunuzda artan ağrı;
    • ateş, bulantı veya genel halsizlik;
    • kilo kaybı;
    • düzenli baş ağrıları;
    • en basit hareketlerde kısıtlama;
    • uyuşukluk, karıncalanma, vücudun diğer bölümlerinde zayıflık – kollar veya bacaklar.

Üç puan da aynıysa, doktor ile en kısa sürede iletişime geçin. Doktor sizin için testler yazacak ve muhtemelen nedenlerini açıklığa kavuşturmak ve tanı koymak için sizi uzmanlara yönlendirecektir.

Ağrının hemen dikkat çekmeden bırakılamayacağı bir başka açık durum daha var: bir kazaya girdiyseniz, bisikletten, kayaktan, snowboarddan düşmüş veya başka bir şekilde yaralanmış ve bundan hemen sonra boyundaki keskin ağrılar oluşmuştur. Buradan hemen acil servise veya bir cerraha başvurabilirsiniz.

Boynun neden ağrıyor

Boynu ince ve esnektir ve dengeyi kıran, ileri geri dönen ağır bir kafa tutması gerekir. Genel olarak, yeterli voltaj var. Ancak bazı durumlarda yük artar ve ağrı görülür. Ek olarak, diğer faktörler, ikincisinin ortaya çıkmasında sıklıkla rol oynamaktadır.

Kas gerginliği

Bilgisayarda ya da masada çok fazla zaman geçiren herkes ona aşina. Otururken, bilinçsizce ilerleyerek başını omuz kemerinin arkasına koyuyoruz. Onu böyle fizyolojik olmayan bir konumda tutmak için kasların ciddi şekilde gerilmesi gerekir. Saatlerce sürerse boyun ağrır.

Ek bir nüans var: zamanla kaslar yanlış pozisyonda olmaya alışır ve gevşemeleri o kadar kolay değildir. Bu, stres ağrılarının düzenli hale geldiği anlamına gelir.

Bu arada, boynun kasları yatakta okuma veya dişlerinizi sıkma alışkanlığı gibi görünüşte zararsız şeyler bile aşırı yüklüyor.

Aşınmış bağlantılar

Vücuttaki diğer eklemler gibi, boyun eklemleri de yaş ile aşınır. Aralarındaki contalar – yükler ve yumuşak dönüşler için gerekli yastıklamayı sağlayan elastik kıkırdaklar – incelir ve hatta bazen tamamen tahrip olur.

Kıkırdak incelmesi nedeniyle, eklemler hareket sırasında birbirine sürtünür. Bu sertlik ve ağrıya neden olur.

Kamçı Yaralanmaları

Örneğin, bir minibüstesiniz ve bir noktada dramatik bir şekilde yavaşlıyor. Atalet olarak, başınız öne doğru hareket eder ve sonra geriye doğru eğilir ve tekrar göğsün üstüne doğru ilerler

Kaslardaki yük artar, sert bir şekilde gerilir, mikro-koparmalar ortaya çıkar. Ortopedistler buna boynun karakteristik hareketi nedeniyle kırbaç yaralanması diyorlar.

Kas Enflamasyonu

Kışın bir atkı olmadan etrafta koştum ya da bir taslakta oturdum – ve işte, boynum kanıyordu. Tıbbi açıdan, soğuğun etkileri nedeniyle kaslar iltihaplandı ve miyozit başlayabilir .

Enfeksiyon hastalıkları nedeniyle boyun kasları da şişebilir: ARVI, grip, viral tonsillit … Çoğu zaman, miyozit tehlikeli değildir ve birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak, gerektiğinde doktora görünmek için “Boyun ağrısının gerçekten tehlikeli olduğu zaman” bölümünde listelenen belirtileri takip etmek önemlidir.

Lenf bezlerinin iltihabı

Kesin konuşursak, bu durumda, acı veren boynun kendisi değil, lenfatik hücrelerin birikmesidir. Büyümüş, ağrılı lenf bezleri, vücudun enfeksiyonla mücadele ettiğinin kesin bir işaretidir boyun ve kafada konsantredir.

Çoğu zaman soğuk algınlığı – grip, akut solunum yolu viral enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları hakkında konuşuruz. Ancak bazen boyundaki lenf bezlerinin iltihabının nedeni “egzotik” olabilir. Örneğin, dişlerden birinde çürük gelişmesi, kızamık, bağışıklık bozuklukları ve hatta HIV olabilir.

Kesin nedeni yalnızca nitelikli bir doktor belirleyebilir, bu nedenle tehlikeli işaretleri kaçırmamak ve zaman içinde bir uzmana danışmak için durumunuzu dikkatlice izleyin.

Ya şu anda boyun ağrıyorsa

Boyundaki sorunların mutlak çoğunluğu ya kas gerginliği ağrıları ya da eklemlerin kötüleşmesi ile ilişkilidir. Bu durumlar özel tedavi gerektirmez. Rahatsızlık genellikle birkaç gün içinde azalır.

Acıyı hafifletmek için, eğer hayatınızı gerçekten mahvederse, doktorlar ‘yi şöyle önermektedir:

  1. Anestezi al – aspirin, ibuprofen veya parasetamol.
  2. Boynunuza ince bir havlu ile sarılmış donmuş sebzeler veya buz içeren bir paket ekleyin – bu da varsa, şişkinliğin giderilmesine yardımcı olur. Soğukları ilk 2-3 gün boyunca kullanabilirsiniz.
  3. Eğer rahatsızlık 2-3 gün içerisinde geçmezse, nemli ısı yardımıyla durumu hafifletmek daha iyidir. Örneğin, sıcak bir duş almak veya boyuna sıcak suya batırılmış bir havlu uygulamak.
  4. Boyun kaslarını hafifçe germek ve dolaşımı iyileştirmek için egzersiz yapın. Akut ağrı veya servikal omurganın hastalık şüphesi durumunda egzersizin yasak olduğunu bilmelisiniz – sinir, fıtık, vb. Bir kez daha, “Boyundaki ağrı gerçekten tehlikeli olduğunda” maddesi ile duygularınızı kontrol edin ve herhangi bir şüpheniz varsa, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza danışın.

Boynun zarar görmemesi için ne yapmalı?

Boyun ağrısı ile baş etmenin en etkili yolu önlemedir. Vücudunuzun bu önemli bölümünü kolaylaştırmak için şu yönergeleri izleyin:

  1. Duruşunuzu izleyin. Ayakta dururken veya otururken, omuzlarınızın doğrudan kalçalarınızın üzerinde ve kulaklarınızın omuzlarınızın üzerinde olduğundan emin olun.
  2. Molaları ve ısınmalarını al. Bir bilgisayarda çok fazla çalışırsanız ya da otururken seyahat ediyorsanız, her fırsatta kalkar, hareket eder, omuzlarınızı uzatır ve boynunuzu uzatırsınız.
  3. Masa ve sandalyenin, monitörün ve bilgisayar klavyesinin yüksekliğini ayarlayın. Ekran, gözlerinizin hizasında ve dizleriniz – kalçaların hemen altında olmalıdır. Klavye – Masanın üzerinde uzanır, böylece dirseklerinizi sandalyenin kol dayama yerlerine yerleştirerek rahatça çalışabilirsiniz.
  4. Bir görüşme sırasında telefonu kulağınız ve omzunuz arasında tutma alışkanlığından kurtulun. Elleriniz meşgulse, bir kulaklık veya hoparlör kullanın.
  5. Sigara içiyorsanız, bırakmak için başka bir neden daha var. Sigara içmek kasları besleyen kan damarlarının ve kıkırdak dokusunun durumunu kötüleştirir. Sonuç olarak, boyunda ağrı gelişme riskini arttırır.
  6. Omuz kayışlarının üzerinde ağır poşetler taşımayın.
  7. Baş ve boyun vücutla aynı seviyede olacak şekilde uyuyun – bu omurgadaki yükü azaltacaktır. İdeal olarak, arkanızda küçük bir merdane koyarak kalçalarınızda düz bir yastık koyarak sırtüstü uyuyun.
  8. Şu anda hiçbir şey size zarar vermese bile menünüzü takip edin. Dengeli bir diyet kas beslenmesini sağlayacak ve eklem sağlığını uzatacaktır.
  9. Taslak ve yaralanmalardan kaçınmak için dikkatli olun.
  10. Soğuk mevsimlerde sağlığınızı dikkatlice izleyin.

Yorumu Gönder