Artık Hesap ve Kodlar Günlük Güncelleniyor!

Kuru Temizleme Nasıl Yapılıyor?

0

Nedir,Nasıl Yapılır Zararı Var Mıdır?

Kıyafetlerimizi evdeki imkanlarla temizlerken kirlerin giderilmesi için kullanılan çözücü madde sudur. Ancak suyun da etki etmediği bazı kumaş türleri vardır; örneğin yünlü kumaşlar. Peki bu tür nari kumaşları nasıl temizlemek gerekir?
Kuru temizleme sektörü, yıkanması ve temizlenmesi zor olan kumaşların ve giysilerin temizliğini yapmaktadır. Kuru temizleme yapılırken temizlik için su kullanılmasa da bir petrol ürün kullanılmaktadır. İnsalar ıslaklığı suyla etkileşim olarak algıladıklarından bu olaya kuru temizleme denmektedir. Gerçekte ise bu olay kuru bir ortamda yapılmamaktadır.
Bu işin mucidi ise ilginç bir tesadüf sonucu giysisinin üzerine Kerosen dökmüş ve üzerindeki lekenin kaybolduğunu görmüştür. Bu işin peşini bırakmayan Fransız Joly Belin, 19. Yüzyıl’da Paris’te ilk kuru temizleme dükkanını açmıştır. Bugünden sonra kuru temizleme sektörü bir çok değişime uğrayarak günümüze ulaşmıştır. İlk yıllarda gaz ve kerosen kullanılırken günümüzde ise Perkloroetilen kısaca PERK diye adlandırılan bir çözücü madde kullanılmaktadır. Su yerine bu madde kullanılarak temizlenen elbiseler ütülenince yeni gibi olurlar.

kuru temizleme zararları ve avantajları

Kuru Temizlemenin Riskleri

  • Kuru temizleme yapılırken kullanılan madde kimyasal olduğu için giysilerinizi eve getirdiğinizde baş ağrısı ve mide bulantısı gibi etkilerin görülmesi olasıdır.
  • Perk olarak adlandırılan bu madde içerisinde çok sayıda toksik bileşik barındırdığı için vücudumuzda önemli organlara ve sinir sistemimize zararı dokunabilir.
  • Kapalı ortamda bu maddeyle temizlenmiş bir giysinin bulunması sonucu yapılan ölçümlerde havadaki kimyasal madde varlığnın milyonda 350 partiküle ulaştığı saptanmıştır. Bu oran her ne kadar küçük de görünse insan sağlığı açısından önemli rahatsızlıkların tetikleyici olabilecek bir seviyedir.

Kuru Temizlemenin Avantajları

  • Kuru temizleme sürecinde su kullanılmadığı için gezegenimizin son zamanlarda yaşadığı en büyük sorunlardan birisi olan gereksiz su tüketimini azaltmaktadır.
  • Giysilerin şekillerinin bozulmamasını sağlayarak ve deforme olmasını engellemektedir.
  • Giysilerin daha uzun süre yıpranmadan kullanılmasını ve bu yolla giysilere yapılan harcamaların azaltılmasını sağlar.
  • Normal yıkama ile geçmesi mümkün olmayan lekelerin kıyafet üzerinde bırakacağı sararma ve oksitlenme gibi etkilerin önüne geçilmesini mümkün kılar.
Yorumu Gönder