Artık Hesap ve Kodlar Günlük Güncelleniyor!

MIT, Ay ve Asteroidler Üzerinde Uçacak, Sıra Dışı Bir Uçan Daire Geliştirdi

0

Araştırmacılar, Ay’ın yüzeyinde ve asteroitler üzere öbür havasız uzay cismi yüzeylerinde süzülebilen hafif, uçan daire üslubu bir uçan araç üzerinde çalışıyor. Bu araç gücünü, Güneş’e ve etrafındaki plazmaya direkt maruz kalma nedeniyle oluşan elektrik alanından alacak. Atmosferin yokluğunda, bu güneşe maruz kalma, tozu bir metreden daha fazla havaya kaldırabilen bir yük oluşturuyor ve bu enerjiyi bir formda kullanmak mümkün olabilir üzere görünüyor.

Araç, Güneş ışınları tarafından vurulduğunda elektrikle yüklenen, Mylar isimli bir materyalden yapılacak. Küçük iyon ışınları, hem aracı şarj etmek hem de doğal yüzey yükünü artırmak, yerçekimine karşı koymak için kullanılacak.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) uzay mühendisi Paulo Lozano, “Kendi kendine yükselen bir araç, tekerlekler yahut hareketli kesimlerle uğraşmamıza gerek bırakmıyor” diyor ve şöyle devam ediyor: “Bir asteroidin tabanı büsbütün engebeli olabilir ve aracı havada tutmak için denetimli bir sisteminiz olduğu sürece, asteroide fizikî olarak temas etmeyeceğinizden ötürü üzerinde rahatça gezip araştırma yapabilirsiniz.

İyonik-sıvı iyon kaynakları olarak isimlendirilen iyon motorları, daha evvel uyduları uzayda ilerletmek için kullanıldı. Aracın asıl yakıtı, elektrik yüküyle vurulduğunda püskürtme uçlarından bir ışın olarak fışkıran erimiş tuz olacak.

Elektrostatik bir kuvvet oluşturmak için iyonik-sıvı iyon kaynaklarını kullanan bir laboratuvar deneyinde grup, avuç içi kadar, yaklaşık 60 gramlık bir aracı havaya kaldırmayı başardı. Lozano, “Dizaynımız çok az güç harcayıp çok büyük voltaj üretiyor. Güç ihtiyacı çok az olduğundan, istediğiniz kadar çalıştırabilirsiniz” diyor.

Araştırma, Journal of Spacecraft and Rockets mecmuasında yayınlandı.

Yorumu Gönder