Artık Hesap ve Kodlar Günlük Güncelleniyor!

SGK Çalışan Anne Desteği Nasıl Alınır? Başvurusu ve Şartları

0

Çalışan anne desteği çalışmak isteyen veya yaptığı işe geri dönmek isteyen annelere sunulan bir kolaylıktır. Çalışan Anne Desteği almak için belli hususlara sahip olmanız gerekmektedir.

Çalışan Anne Desteği için gereken şartlar;

  • Ön kayıt anında çocuğunuzun 0-24 ay aralığında olması gerekmektedir,
  • Ankara, İstanbul veya İzmir illerinden birinde ikamette bulunmanız gerekir,
  • Çocuk ve annenin aynı evde ikamet etmesi gerekir,
  • Eğer bekâr bir anneyseniz çocuğunuzla aynı evde ikamet etmek ve çocuğunuzun velayetine sahip olmanız gerekir,
  • En geç kesin kayıt tarihi itibarıyle bir işverenin yanında hizmet akdiyle ve sigortalı olarak (4/a sigortalılar) tam zamanlı çalışıyor olmanız gerekir (SGK’ya her ay 30 gün prim bildirimi yapılması gerekmektedir.),
  • Eğitimli bir çocuk bakıcısına tam sigortalı olarak çocuğunuza baktırmanız gerekir,
  • SGK kayıtlarınızda Çalışan Anne Desteği Projesi döneminde annelik izninde olmanız gerekir,
  • Tuttuğunuz bakıcınızın ücreti en az ev hizmetlerinde görevleri kimselerin aldığı asgari maaş kadar olmalıdır,
  • Bu proje kapsamında bir yerde bakıcı olarak çalışmamanız gerekir,
  • Her anne aynı anda sadece tek çocuğu için destek bütçesi alabilir.

Çalışan Anne Desteği İçin Bakıcınızda Neler Bulunmalı?

Proje için bakıcınızın sahip olması gereken bazı koşullar bulunmaktadır. Bunlar;

  • 5510 sayılı Kânunun Ek 9’uncu maddesi kapsamında tam zamanlı olarak çalışan kadın olması gerekir,
  • 18 yaşını doldurmuş yetişkin bir birey olması gerekir,
  • Bakacağı çocuk ve çocuğun annesi ile aynı şehirde ikamet etmesi gerekir,
  • Anne ya da babayla birinci dereceden akrabalık bağı olmaması gerekir (Aynı evde yaşıyorsa üçüncü derece dahil üçüncü dereceye kadar akrabalık bağı olmaması), (Örneğin çocuğun anneanne ve babaannesi proje kapsamı dışındadır. Çocukla aynı evde yaşamayan teyzesi ve halası proje kapsamına dahildir.),
  • Bakıcınızın aynı dönemde Çalışan Anne Desteği Projesi’nden anne olarak faydalanıyor olmaması gerekir,
  • Bakıcınızın “0-36 aylık çocuk bakımı”nı kapsayan bir eğitim aldığını MEB, İŞKUR, MYK veya üniversitelerden onaylı sertifikayla belgelendirmesi ya da lise veya üniversitelerin ilgili bölümünden aldığı diplomayla belgelendirmesi gerekmektedir. (Bu şartları taşımak şartıyla uzaktan eğitimler de geçerlidir.),
  • Bakıcı isteği üzerine çocuğa kendi evinde bakabilir.

Proje Katılımcı Sayısı Ne Kadar?

Proje kapsamınca katılan kişi sayısı koşullara uygun aylık ortalama 3700 anneye toplam 26 milyon Avroluk bir bütçe ayrılmıştır.

Çalışan Anne Desteği’ne Nasıl Başvurulur?

Proje başvurma süreci ön kayıt ve kesin kayıt olmak üzere iki parça halindedir.

Ön Kayıt Süreci Nasıl İşler?

Ön kayıt işlemleri tamamen online yani internet üzerinden olup www.sgk.gov.tr sitesi üzerinden ön kayıt oluşturablirsiniz. Ön kayıt başvurusu yazmadan önce çalışan anne desteği şartlarına ve bakıcınız şartlarına sahip olmanız gerekmektedir.

Ön kayıt için sisteme girdiğinizde sistem sizden kesin kayıt için bir randevu saati isteyecektir. Eğer randevu saati istemezse başvurunuz, dolan kontenjandan ötürü sizi yedek listesine almış demektir. Bu durumda sistemde kontenjan açığına bağlı bir geri dönüş alacaksınız.

Ön kayıt için ;

  • E-Devlet şifresine sahip olmanız gerekir,
  • Yukarıda açıklanan koşulları sağlıyor olmanız gerekir.

* İşsiz olduğunuz taktirde yine projeye ön kayıt başvurusunda bulunabilirsiniz.

Kesin Kayıt Süreci Nasıl İşler?

Ön kayıt olduktan sonra ön kayıt başvurunuzun kabulü üzerine kesin kayıt işlemleriniz başlamaktadır.

Kesin kayıt işlemleriniz için size ön kayıtta belirtilen tarih ve saatte belirtilen konumda olmanız gerekmektedir. Eğer mazeretsiz bir şekilde gelmemezlik yaparsanız kaydınız düşmektedir. Kesin kayıt işlemleri için sizden istenen belgeleri de unutmamalısınız.

Kesin kayıta gelmeden önce 4/a sigortalısı olarak bir iş yerinde çalışıyor olmanız gerekmektedir. Kesin kayıta gelmeden en az 1 gün önceden işvereniniz işe kayıt tarihinizi, iş hakkında istenilen bilgileri Sosyal Güvenlik Kurumu’na kaydetmiş olması gerekmektedir.

Kesin kayıt başvurunuzu gerçekleştirmeden önce çocuğunuz için bakıcınızı bulmanız ve bakıcınızı kesin kayıt başvuru tarihinizde Ek 9 kapsamında tam zamanlı sigortalı yapmanız gerekmektedir. Kesin kayıt için gitmeniz gereken ofiste bakıcınızın sigortası SGK personeli tarafından yapılmaktadır.

Kesin Kayıt İçin Hangi Belgeler İstenir?

Kesin kayıt başvurusu belgeleri aşağıda verildiği gibidir:

  • İmzalı Ön Kayıt Başvuru Formunuz (Ön kayıt işlemini tamamladığınızda oluşacak formun çıktısını alıp sizin ve bakıcınızın imzalaması gerekmektedir.),
  • Banka Muvafakat Formunuz (Türkiye Halk Bankası nezdinde adınıza ve çocuk bakıcınızın adına açılan hesaplara ilişkin),
  • Taahhütname,
  • Siz ve çocuk bakıcınız tarafından doldurulmuş ve imzalanmış Ek-9 Kayıt Formu (Bakıcınızı sigortalı çalıştırmaya başlayabilmeniz ve SGK’ya kaydını yaptırmanız için gerekli form),
  • Bakıcının 0-36 aylık çocuk bakımını kapsayan diploması veya MEB, İŞKUR, MYK ya da üniversitelerden onaylı sertifikası, (Projede geçerli olan eğitim içerikleri konusunda proje görevlileriyle iletişim kurularak bilgi alınmalıdır.)
  • Varsa çocuğunuzun özel gereksinim raporu,
  • Boşanmış anneler için çocuğun velayet belgesi, talep edilecektir.

* Bakıcıya Ek 9 sigorta kapsamlı işveren kişi anne olmak zorundadır. Baba işveren olur ise başvuran anne projeden faydalanamamaktadır.

Başvurusu Onaylanan Annelerin Sorumlulukları Nelerdir?

calisan anneye destek sorumluluklari

Kesin kayıt sürecinizin bitimi ve kabulüyle annelerin yapması gereken yükümlülükler bulunmaktadır. Bu sorumlulukları yerine getirdiğiniz taktirde Çalışan Anne Desteği  projesi kapsamındaki mali yardımlardan faydalanabileceksiniz.

Annelern sorumlulukları;

  • Öncelikle bakıcı sizin evinizde veya kendi evinde (Çocuğunuz ya sizin evinizde ya da bakıcının evinde bakılmalıdır.) çocuğa bakmaya başlamalıdır. Dönem dönem habersiz denetim için çocuğun bakıldığı eve ziyaretler gerçekleştirilecektir.
  • Takvim ayları itibarıyla aylık 30 gün bir işverenin yanında çalışmanız bulunmalıdır (Rapor durumları hariç işvereniniz sizin adınıza SGK’ya 30 gün çalıştığınızı bildirmelidir.).
  • 30 gün ve üzeri raporlu olmanız durumunda lütfen durumu hemen yerel ofise bildiriniz. Bildirim süresi rapor tarihinden itibaren en geç 7 gündür.
  • Yanınızda çalıştırdığınız çocuk bakıcısının ücretini, kesin kayda gelmeden önce kendi adınıza Halk Bankasında açtırdığınız TL hesabından bakıcı adına açtırdığınız Halk Bankası hesabına bakıcıyı çalıştırdığınız ayı takip eden ayda, banka havalesi yoluyla ödemelisiniz. (Örneğin bakıcı Aralık ayında çalışmaya başladı diyelim. Bakıcınızın maaşını, Halk Bankası’nda açtığınız hesaptan bakıcının hesabına Ocak ayı içerisinde yatırmalısınız.)
  • Bakıcınızın maaş tutarı en az ev hizmetlerinde çalışanların asgari ücret düzeyinde olmalıdır. Bu tutardan az olan miktarlar, elden ödemeler ve proje ofisine bildirdiğiniz hesaplar dışındaki diğer banka hesaplarınızdan veya bankamatik aracılığıyla yapılan ödemeler kabul edilmemektedir.
  • Kayıtlı bir bakıcı çalıştırdığınız için takvim ayı itibariyle bakıcı adına 30 günlük sosyal güvenlik primini düzenli olarak ödemelisiniz. (Primler, bakıcıyı çalıştırdığınız ayı takip eden bir sonraki ay tahakkuk edip ödenecek hale gelir. Yani Aralık ayında çalıştırdığınız bakıcının primini, Ocak ayının sonuna kadar bankalar aracığıyla ödeyebilirsiniz.)
    Proje ekibi veya Sosyal Güvenlik Denetmenleri tarafından zaman zaman bakıcınızın gerçekten çocuğa bakıp bakmadığını öğrenmek ve bakım hizmetinin kalite düzeyini belirlemek amacıyla ev ziyaretleri gerçekleştirilecektir. Bu ziyaretlerde çocuğunuza bize bildirdiğiniz bakıcı tarafından bakıldığının tespit edilmesi gerekmektedir.

Bunların haricinde;

  • Çocuk bakıcınızın iş kazası veya iş hastalığı geçirmesi durumunda SGK’ya bildirilmesi gerekmektedir,
  • Evinizde sigortalı bir bakıcı çalıştırdığınızdan ötürü 5510 sayısı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında diğer koşullara uymanız gerekir,
  • Boşanma, vefat, işten kovma veya işten çıkma gibi sizi, çocuğu ya da bakıcıyı ilgilendiren bir hususta olayın olma anından en geç 7 gün içerisinde ilgili İl Müdürlüğüne bilgilendirme yapmanız gerekmektedir.

*Bakıcı maaşını ödememeniz veya havaleyle yatırılmaması üzerine o ay size sağlanan mali ödeme yardımını zamanında alamazsınız.

Mali Destek  Paylaşımı

Mali destek ödeneği aylık bir yardım olup başvuru  kabulü onaylanan annelerin aylık yükümlülüklerini yerine getirmeleri, başvuru kriterlerinin devamı halinde bakıcınızı çalıştırmaya başladığınız ay dahilinden ikinci ayın 15’inde ödeme yapılacaktır.( Örnek olarak Ocak 2021 ayı içinde annelere ilk ödeme 15 Mart 2021’de olacaktır.)

Ödenekleriniz Proje Bilgi- İşlem Programı tarafından oluşturulacak olan Nihai  Ödeme Listelerine binaen Halk Bankasında sahip olduğunuz Avro hesabınıza yatırılacaktır.

*Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi annelerin çocuklarını sigortalı olarak eğitimli çocuk bakıcılarına baktırdıklarında ortaya çıkan tüm maliyetleri karşılamamakta, onlara aylık 300 avro mali destek sağlamaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumunun size sağlayacağı prim teşviklerini kaybetmemeniz için lütfen sigorta primlerinizi zamanında ödeyiniz.

Mali Destek Miktarı Ne Kadar?

Mali destek tutarı 2021 yılında aylık 325 avrodur, 2022 yılında 350 avroya çıkarılacaktır. Özel gereksinim ihtiyaçlı çocuğu olan annelere fazladan 50 avro ödenmektedir. Çocuğunuz 36 aylık olana kadar (36’ncı ay dahil) en fazla 32 ay boyunca Çalışan Anne Desteği projesindeki mali destekten faydalanabilirsiniz.

 

Yorumu Gönder