Artık Hesap ve Kodlar Günlük Güncelleniyor!

GSS Başvurusu Nasıl Yapılır, Ne Kadar?

0

GSS başvurusu yapılması için belirli evrakların toplanarak ilgili kurumlara teslim edilmesi gerekmektedir. Genel Sağlık Sigortası, 2012 yılında çıkarılan yeni sağlık yasası ile zorunlu hale getirilmiştir. Gelir testi neticesinde uygulanan sistem, tespit edilen gelirleri, asgari ücretin 3’te birinden daha fazla olan kişilerin, sağlık sigortasından yararlanmaları için prim ödemesi yapmalarını zorunlu kılmaktadır.

GSS Nedir?

GSS, genel sağlık hizmetlerinden bütün yurttaşların faydalanmalarını sağlamayı amaçlayan bir uygulamadır. T.C. Vatandaşlığı taşımayan ancak Türkiye’de ikamet eden ya da iş yapan yabancı uyruklu kişiler de gerekli koşulları sağladıkları durumlarda, Genel Sağlık Sigortası hizmetinden yararlanabilmektedirler.

Yasal olarak aile sorumluluğundan çıkan ve 18 yaşını doldurarak yetişkin kategorisine dahil olan kişiler de çalışmadıkları durumlarda bile, gerekli ödemeyi yaptıktan sonra sağlık, eczane ve yoğun bakım hizmetleri gibi alanlarda avantajlara sahip olabilmektedirler. 18 yaşından küçük olan kişiler ise yasal olarak ailelerinin sorumluluğu altında bulundukları ve ebeveynlerinin sigortalarından yararlanabildikleri için GSS kapsamında ele alınmazlar. Reşit olmayan kişiler için sağlık hizmetleri ücretsiz bir şekilde verilmektedir.

GSS Başvuru Nasıl Yapılır?

GSS başvurusu yapılabilmesi için bazı belgelerin eksiksiz bir şekilde temin edilmesi istenmektedir. Başvuru için gerekli olan belgeler şunlardır:

  • İllerin Kaymakamlık binaları içinde yer alan Sosyal Hizmetler Birimi’nden temin edilen GSS başvuru formu,
  • Mahallelerin muhtarlarından, e-devlet sistemi üzerinden ya da İl Nüfus Müdürlükleri’nden temin edilebilen İkametgâh Belgesi,
  • Nüfus cüzdanının arkalı önlü fotokopisi,

Gerekli tüm belgelerin temin edilmesinin ardından, başvuru formu, başvuru sahibi tarafından eksiksiz bir şekilde doldurularak bağlı olunan vergi dairesine götürülerek imzalatılır. Bağlı olunan muhtarlıktan da gerekli imzalar alındıktan sonra, evrakların hepsi bağlı bulunan Kaymakamlık birimine teslim edilir ve Genel Sağlık Sigortası başvurusu tamamlanmış olur.

GSS Borcu Nasıl Sorgulanır?

gss borcu nasil sorgulanir

GSS borcunun sorgulanması için e-devlet sistemi üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde işlem gerçekleştirilebilmektedir. Borç sorgulaması yapılması için şu adımlar takip edilir:

  • E-devlet mobil uygulaması ya da https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/ sitesi üzerinden borç sorgulaması yapmak isteyen kişinin hesabına giriş yapılır.
  • Ana sayfa üzerinde yer alan arama bölümüne GSS yazılarak aratılır.
  • Açılan yeni sayfa üzerinde yer alan ‘Sosyal Güvenlik Kurumu/Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama’ sekmesine tıklanır.
  • Yeni açılan sayfa üzerinde, kişinin borcu olup olmadığı, borcu varsa ne kadar ödeme yapması gerektiği gibi ayrıntılı bilgiler yer alır.

GSS Gelir Tespiti Başvurusu Nasıl Yapılır?

GSS gelir tespiti yapılması için, gelir tespiti başvurusunda bulunulması gerekmektedir. Gelirlerinin resmî olarak tespit edilmesini isteyen kişiler, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakfı üzerinden başvuruda bulunabilmektedirler. Online sistemler üzerinden başvuru olanağı bulunmayan işlem için, direkt olarak başvuru sahibinin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakfına giderek işlem gerçekleştirmesi gerekmektedir. Başvurunun ardından, işlemin yapılması için 2 haftalık yasal işlem süresi, yani başvuru sahibi için bekleme süresi gerekmektedir.

Genel Sağlık Sigortası için yaptırılması zorunlu tutulan gelir tespiti başvurusu sonuçları, e-devlet sistemi üzerinden öğrenilebilmektedir. Bu işlemin yapılabilmesi için, başvuru sahibi olan kişinin bir e-devlet şifresine sahip olması ve mobil uygulamam ya da resmi internet sitesi üzerinden hesabına giriş yapması gerekmektedir. Hesaba giriş yapılmasının ardından, ana sayfa üzerinde yer alan arama çubuğuna “Gelir tespiti başvurusu” yazılarak aratılmalıdır. Arama sonucunda yeni açılan sayfa üzerinde, gelir tespitinin sonuçlanıp sonuçlanmadığı ve eğer sonuçlandıysa, içeriği hakkında bilgi sahibi olunabilmektedir. Kişilerin gelirleri gerekli kotanın üzerinde bulunuyorsa, prim ödemesi yapmaları gerekmektedir.

Yorumu Gönder