Artık Hesap ve Kodlar Günlük Güncelleniyor!

Fahri Trafik Müfettişi Nasıl Olunur?

0

Fahri Trafik Müfettişi olmak için, Valilik aracılığıyla başvuru işlemi yapılması gerekmektedir. Sivil yurttaşlar arasından seçilen Fahri Trafik Müfettişi uygulaması, trafik akışının ve hem yaya hem de sürücü güvenliğin sağlanmasını amaçlamaktadır. Fahri Trafik Müfettişi olunabilmesi için bazı koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir. Şartları sağlayan kişiler, geçirildikleri değerlendirmenin ardından seçilirler.

Fahri Trafik Müfettişi Olmak İçin Aranan Şartlar Nelerdir?

Aranan şartlar arasında, ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gelmektedir. Fahri Trafik Müfettişi olmak için gereken diğer şartlar şunlardır:

  • Başvuru sahibi kişilerin 40 yaş ve üzerinde olması,
  • En az yüksekokul mezunu olunması,
  • En az 10 yıllık sürücü belgesi sahibi olunması,
  • Kusurlu şekilde ölümlü ya da yaralamalı bir trafik kazasına neden olmamış olmak,
  • Kamu hizmetlerinde yasaklanmamış olmak,
  • Yüz kızartıcı suçlardan dolayı 6 ay ve üzerinde hapis cezası almamış olmak,
  • Geriye dönük 5 yıl içinde, 100 ceza puanı uygulamasına bağlı olarak sürücü belgesine el konulmamış olması gerekmektedir.

Başvuru Nasıl Yapılır?

fahri trafik mufettisi

Başvuru yapılması için, gerekli şartların eksiksiz bir şekilde karşılanıyor olması gerekmektedir. Fahri Trafik Müfettişinin olunması için şu belgelerin tam şekilde temin edilmesi gerekmektedir:

  • Başvuru sahibinin T.C. kimlik numarası,
  • Başvuran kişinin adres bilgileri,
  • Kişinin sabıka kaydının olmadığını gösteren belge,
  • Kişinin sürücü belgesi bilgileri,
  • Kişinin eğitim bilgilerini gösteren belge,
  • Kişinin son 6 ay içerisinde çektirilmiş olan güncel fotoğrafının bulunduğu başvuru formu.

Eksiksiz bir şekilde tamamlanan belgeler, bağlı olunan ilin valiliğine götürülerek başvuru işlemi tamamlanır. Başvuru sahibinden alınan bilgilerin elektronik ortamlarda doğrulamasının yapılamadığı durumlarda, ilgili belgenin aslı ya da noter onaylı örneğinin temin edilmesi talep edilebilmektedir.

Başvuru Değerlendirmesi Nasıl Yapılır?

Başvuru değerlendirmesi, başvurunun yapıldığı Valilik birimleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Başvuru sırasında kabul edilen başvuru formu ve ek belgeler, soyadı esasına göre düzenlenen bir deftere kaydedilir ve dosya içerisinde muhafaza edilir. Yapılan incelemenin ardından, başvuru sahibi kişilerin bilgileri Bakanlığa gönderilir.

Trafik Hizmetleri Başkanlığı tarafından yapılan incelemenin ardından, Fahri Trafik Müfettişi olmasında herhangi bir sakınca olmayan kişiler, Emniyet Genel Müdürlüğü teklifi ile İçişleri Bakanlığı’nın onayına sunulur. Kişiler hakkında Bakanlık üzerinden onay çıktığında, başvuru sahibi kişilerin isimleri Valiliklere gönderilir ve bu kişiler adına Fahri Trafik Müfettişi belgesinin düzenlenmesi sağlanır.

Başvuru sahibi kişilerin, trafik sorununun çözümüne yönelik bilimsel araştırma yapan ve trafiğe hizmet etmiş kişiler arasından müfettiş olarak görevlendirilen ya da Mülki İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfında görev yapanlar, Emniyet Hizmetleri Sınıfında rütbeli olarak görev yapanlar, Jandarma hizmetlerinde subay olarak görev yapanlar ve bu görevden emekli olan kimseler olmaları durumunda, sivil kişiler için aranan şartlar aranmamaktadır. Bu kişiler, herhangi bir şarta ve incelemeye tabi tutulmadan direkt olarak fahri müfettiş olarak görev yapabilmektedirler.

Fahri Trafik Müfettişleri Nasıl Çalışır?

Fahri müfettiş çalışma prensibi, tamamıyla gönüllülük esasına dayanmaktadır. Bu görevi kendi isteği ile yürüten ve arka planda topluma yararlı olma güdüsü taşıyan kişiler, bu görev için herhangi bir ücretle maaşa bağlanmazlar. Fahri Trafik Müfettişi olan kişilerin, trafik içinde trafik polisi gibi ceza kesme değil, yalnızca yanlış davranışları tespit etme hakları bulunmaktadır. Müfettişler, kural ihlali yapan sürücülerin plakalarını alarak haklarında tespit tutanağı tutmakla görevlendirilmişlerdir.

Fahri Trafik Müfettişlerinin hakkında tutanak tuttuğu plaka sahiplerinin, tutulan tutanağa ve varsa akabinde kendisine bu tutanak dayanak gösterilerek verilen maddi ya da idari cezalara itiraz etme hakkı saklı tutulmaktadır. Ceza alan kişiler, itiraz dilekçesi ile bu cezanın iptal edilmesini isteyebilmektedirler.

Yorumu Gönder