Artık Hesap ve Kodlar Günlük Güncelleniyor!

Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alınır, Gerekenler Nelerdir?

0

Engelli kimlik kartı, doğuştan ya da sonradan olan bir kaza ve hastalık nedeniyle, zihinsel, sosyal ve bedensel olarak temel yeteneklerinin ve motor becerilerinin en az %40’ını kaybetmiş kişilerin kullanımına sunulmuş bir haktır. Engelli kimlik kartının alınması için bazı koşul ve belgelerin tamamlanması talep edilmektedir.

Engelli Kimlik Kartı Almak İçin Gereken Belgeler

Engelli kimlik kartı alınması için gereken belgeler, resmî kurumlardan sağlanabilmektedir. Resmî kurumlara gidemeyecek durumda olan kişiler, bu belgeleri bir devlet dairesi niteliğine sahip olan e-devlet üzerinden de sağlayabilirler. Engelli kimlik kartının çıkarılabilmesi için gerekli olan evraklar şunlardır:

  • Kimlik kartı başvurusunda bulunacak kişilerin engellerinin %40 ve üzerinde olduğunu kanıtlayan belgenin aslı ya da noter tasdikli örneği,
  • Nüfus cüzdanı aslı ve arkalı önlü fotokopisi,
  • Son 6 ay içinde çekilmiş olan 2 adet vesikalık fotoğraf,
  • Kinlik kartı talep ve başvuru dilekçesi,
  • Kişinin özel durumunu ve bilgilerini içeren engelli kimlik bilgi formu.

Engelli Kimlik Kartı Nereden Alınır?

engelli kimlik karti nereden alinir

Engelli kimlik kartının alınabileceği yerler, kişilerin kolay bir şekilde erişebileceği şekilde güncellenmektedir. Engelli kimlik kartı başvurusunda bulunmak isteyen kişiler, kimlik kartlarını online ya da kurumlar aracılığıyla oluşturabilmektedirler. Her il ve ilçede bir temsilciliği bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı müdürlükleri üzerinden yapılan başvuru sonucunda, kimlik kartına sahip olunması mümkündür. Kimlik kartının alınması için gerekli olan belgelerin hepsi, yine aynı müdürlüklerden temin edilebilir.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kurumları ve temsilcilikleri aracılığıyla verdiği hizmetlerin hepsini e-devlet üzerinden de sağlamaktadır. Kurumlara gitme durumunda olmayan kullanıcılar, online başvuru seçeneğinden de yararlanabilmektedir. Eğer, kimlik kartı başvurusunda bulunmak isteyen kişiler hem kurumlara gidemeyecek hem de online işlem yapamayacak durumdaysa, bir yakınlarına vekalet vererek işlemlerin yürütülmesini sağlayabilirler. Kimlik kartının çıkarılması için vekalet verilen kişinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerine başvuruda bulunması yeterlidir.

Engelli Kimlik Kartını Kimler Kullanabilir?

Engelli kimlik kartı kullanabilecek kişiler, bazı sınırlarla belirlenir. 2008 yılında yürürlüğe sokulan kanun sonucunda, zihinsel, sosyal ya da bedensel engeli %40 ve üzerinde olan kişilerin engelli kimlik kartı kullanım haklı saklı tutulmuştur. Her kart kişiye özeldir ve engelli kişilerin birinci dereceden akrabaları, herhangi bir engelleri olmaması durumunda, bu kartın sağlamış olduğu haklardan yararlanamaz. Engelli yakını olan kişiler sosyal avantajlar için bu kartı kullanırsa, kart sahibi ve kullanan yakını hakkında, kartın iptal edilmesine kadar giden cezai işlemler uygulanır.

Engelli kimlik kartının sahibinin izni ve bilgisi dışında kullanılması, çaldırılması ya da kaybedilmesi durumlarında, kart sahipleri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerine başvurarak kartın iptal edilmesi ve yenisinin çıkarılması için işlem yaptırabilir.

Engelli Kimlik Kartları Nerelerde Kullanılır?

Engelli kimlik kartının kullanım alanları, oldukça geniş bir çerçeveye sahiptir. Engelli kimlik kartı, engelli kişilerin sosyal hayat ve modern dünya ile bağlarının kopmasını engellemek için sosyal ve kültürel alanda pek çok avantaj sağlamaktadır. Engelli kişilerin hayatlarına aktif bir şekilde devam etmesini amaçlayan kimlik kartları, şu olanakları sağlar:

  • Devlet tiyatrolarında sahnelenen oyunların ücretsiz bir şekilde izlenmesi,
  • Sinema seanslarından indirimli bir şekilde yararlanma,
  • Cep telefonu operatörlerinin sağladığı tarifeleri indirimli şekilde kullanma,
  • THY’de iç hatlarda %20, dış hatlarda ise %40 indirimli bilet almak olanağı,
  • Devlet Demir Yolları’nda %50 indirim,
  • Ücretsiz AÖF kaydı,
  • Erken emeklilik olanağı,
  • Şehir içinde çalışan toplu taşıma araçlarından ücretsiz bir şekilde faydalanma hakkı.
Yorumu Gönder