Artık Hesap ve Kodlar Günlük Güncelleniyor!

Engelli Sağlık Raporu Şartları Nelerdir? Başvuru ve İstenen Belgeler

0

Engelli sağlık raporu koşulları arasında resmi kurumlarca temin edilen belgeler yer alır. Bu belgelerin herhangi birisinde yaşanan bir eksiklik işlemin yapılmasını aksatır. Öncelikle engelli sağlık raporu, sağlık bakanlığı tarafından gerekli onayı almış bir hastaneden alınan belgeyi kapsar. Bu belge hastanede uzman bir doktor heyeti tarafından verilir. Uzman doktor heyeti hasta ile ilgili gerekli muayeneyi yaptıktan sonra eğer uygun görürlerse sağlık raporunu sunar. Bu rapor hastanın sağlık sonucunun genel bir değerlendirmesi olarak görülür. Rapor içinde yapılanlar resmi kuruluşlar tarafından da onaylanırsa eğer işlemler sağlıklı bir şekilde devam eder. Bu raporlar özellikle engellilik durumu % 40 ın üzerinden olan kişilere verilir. % 40 ın altında olan bireyler için bu rapor sağlanamaz.

Engelli Sağlık Raporu Nedir?

Engelli sağlık raporu başvurusu için ilk etapta sağlık bakanlığı onayına sahip bir hastaneden alınan rapor gerekir. Bu rapor ile birlikte engelli birey resmi kuruluşlarca işlemini yapabilir. Engelli sağlık raporunu almak için TC vatandaşı olmak bir zorunluluktur. TC vatandaşı olmayan bireyler bu rapordan yararlanamaz. Engelli bireyin başvurusu uygun görülürse ve gerekli inceleme yapılırsa sağlık raporu heyet tarafından sunulur. Bunun için ayrı dallarda uzman olan doktorların tek tek muayenesi gerekir. Muayeneden geçen birey sağlık raporunu almaya hak kazanır. Rapor için hastanın yüzde kaç engelli olduğu ve engellilik durumunun ne olduğu hakkında bilgi verilir. Bu bilgiler doktorlar tarafından biraz daha detaylandırılarak ortaya konur. Yani hastalığın tam olarak neden kaynaklandığı ve asıl sorunun ne olduğu gibi ayrıntılı bilgiler yer alır.

Engelli Sağlık Raporu için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Engelli sağlık raporu için gerekli evraklar arasında şunlar yer alır;

  • TC nüfus kimliği belgesi
  • Eğer engelli kişi çocuksa bunun için başvuru anne ve baba tarafından yapılır. Burada ise mahkeme tarafından verilen bir vasi belgesine ihtiyaç duyulur.
  • En az 5 adet vesikalık resim gereklidir
  • Engelliler için hazırlanan başvuru formunun doldurulup verilmesi gerekir.
  • Eğer engelli eğitim alıyorsa aldığı eğitimi gösteren belge istenir.

Tüm bu belgeler eksiksiz olacak şekilde bir dosya içinde muhafaza edilerek verilir. Bu süreçte dosya içinde bir belge eksik olduğu zaman temin edecek olan bireye zaman tanınır. Belli bir süre zarfında eksik belgenin getirilmesi istenir. Eksik belge o süre zarfında getirilmezse işlem askıya alınır. İşlemin askıya alınması demek en baştan yeniden başvuru yapmak ve işlemlere başlamak demektir. Bu ise hem hasta için hem de vasisi için yorucu bir süreç anlamına gelir. Bu yüzden işlem esnasında gerekli evrakların eksiksiz temini önem taşır. Gerekli evraklar dosyalanırsa eğer süreç daha hızlı ve sağlıklı ilerler. Böylece hasta için sıkıntısız bir süreç gerçekleşir.

Engelli Raporu Evrakları Nedir?

Engelli raporu belgeleri sonucunda hasta ile ilgili yüzde kaç engelli olduğu bilgisi ortaya çıkar. Bu kapsamda rapor üçe ayrılır.

  • % 40 ve % 50 arası engelli olanlar
  • % 50 ve % 80 arasında engelli olanlar
  • % 80 ve üzeri engelli olanlar

Engelli birey hangi gruba mensupsa rapor içinde bu bilgi açıkça verilir. Engelli sağlık raporu için özellikle hastanın yüzde kaç engeli olduğu önem taşır. Bu rapor iki yılda bir olacak şekilde yapılmak zorundadır. Çünkü hastanın genel sağlık durumu yıl içinde değişebilir. Bu konuda sağlık bakanlığı da gerekli uyarıyı engelli bireylere ve ailelerine yapmaktadır. İki yılda bir sağlık raporunu yenilemeyen bireyler için sağlık bakanlığı yetkilileri devreye girer. Eğer uyarı sonucunda yine rapor yenilenmezse bu durumda hastaya tanınan haklar ondan geri alınır. Bu gibi olumsuz durumların yaşanmaması için sağlık raporu yenilenmesine özellikle dikkat edilmelidir. Sağlık raporu yenilenmesindeki amaç engelli bireyin genel sağlık durumu ile alakalıdır. Eğer sağlık raporuna göre daha önce % 40 ın üzerinde olan birey bu oranın altına düşerse onun için yeniden düzenleme yapılır. Maaş kesintisi gibi süreçler devreye girer. Özellikle bu gibi durumlar için rapor yenilemesine ihtiyaç duyulur.

Engelli Sağlık Raporunun Başvuru Formu Nedir?

Engelli

engelli saglik raporunun basvuru formu nedir

sağlık raporu başvuru belgesi engelli bireyin heyete girmeden önce temin edeceği rapordur. Bu raporu doldurduktan sonra engelli birey heyete girebilir. Engelli başvuru formu sağlık kuruluşları tarafından temin edilebilir. Bu rapor doldurulduktan sonra aynı şekilde sağlık kuruluşuna verilir. Daha sonra belirlenen bir günde engelli birey hastaneye başvurup uzman doktorlar tarafından oluşan bir heyete girer. Heyet tarafından yapılan kontroller sonucunda birey için engelli sağlık raporu oluşturulur. Bu rapor kapsamında engelli birey işlemlerini daha kolay yapabilir. Engelli sağlık raporunda yazan engellilik derecesi hasta için birçok hakkın kazanımını da beraberinde getirir. Ücretsiz yolculuk etme ve maaşa bağlanma gibi birçok fayda bu rapor ile sunulur. Tek bir rapor ile engelli birey diğer bireylerden farklı olarak bu kapsamda her haktan yararlanabilir. Bu rapor özellikle engellilere tanınan haklardan faydalanmak için gereklidir. Onların rahat bir yaşam sürmeleri adına sağlık raporunun sunduğu haklardan anında yararlanılabilir.

Engelli Sağlık Raporunun Başvuru Dilekçesi Nedir?

Engelli sağlık raporu için dilekçe eğer form doldurulmuyorsa bunun için gerekli kuruluşlara verilmek için devreye giren bir formatı kapsar. Dilekçe için sağlık kuruluşlarına da gitmeye gerek yoktur. Dilekçe hazırlamak online ortamda gerçekleşir. Gönderilecek yer de aynı şekilde online ortamda yapılır. Bunun için yorulmaya gerek kalmaz. Dilekçe formdan daha çok tercih edilir. Sadece dilekçe içinde yazılı olan alanların eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekir. Özellikle yanlış bir bilgiye yer verilmemelidir. Yanlış bilgi ele geçerse başvuru isteyen engelli bireyin başvurusu reddedilir. Ayrıca dilekçe için eğer hasta 18 yaşından küçükse vasisi olarak anne ve babası onun yerine bu işlemi yapabilir. Ancak dilekçede özellikle anne ya da babası tarafından doldurulduğu bilgisine de yer verilmelidir. Bu süreç resmi kuruluşlarca incelendiği için her ayrıntı önem taşır. Dilekçe eksiksiz bir şekilde doldurulduktan sonra gönderilebilir.

Engelli Sağlık Raporu Doğrulama Neyi Kapsar?

Engelli sağlık belgesi doğrulama belgenin sahte mi yoksa gerçek mi olduğu ile alakalı bir süreci kapsar. Ayrıca heyetin doğru mu yoksa yanlış mı analiz ettiği de burada önem taşır. Bu yüzden onaylanan ve alınan sağlık raporu işlem görecek olan merciler tarafından tekrar gözden geçirilir. Yapılan inceleme sonucunda eğer sağlık raporu doğru çıkarsa işlemler aynı şekilde devam eder. Ancak sahte bir belge olduğu ya da yanlış bilgilerle doldurulduğu ortaya çıkarsa başvuru yapan kişi bu süreçten men edilir. Bu ise başvuru yapan kişinin daha sonraki başvurularını da etkiler. Özellikle buna dikkat edilerek prosedürlere uygun bir rapor alımı sağlanabilir. Çünkü bu tür durumlarda sağlık raporu birçok kurumun ve kişinin elinden geçiyor. Bu da belgenin doğrulanması için öne çıkan bir durumdur. Sadece tek bir kurum ya da kişi engelli sağlık raporu hakkında olumsuz bir düşünceye kapılırsa işlemler anında son bulur. Buna dikkat edilerek her süreç daha titiz bir şekilde işlenebilir.

Yorumu Gönder