Artık Hesap ve Kodlar Günlük Güncelleniyor!

Uyuz Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

0

Uyuz belirtileri, uyuz bulaşan kişide 2-6 hafta sonrasında görülmeye başlamaktadır. Deride döküntü, sivilce, sivrisinek ısırığı gibi döküntüler ile belirti göstermektedir. Uyuz hastalığı; döküntü ve yaraların kaşınması ile diğer hastalık türlerinden ayrılmaktadır. Çıplak gözle deride küçük siyah nokta halinde görülebilmeleri mümkün olmaktadır.

Uyuz Hastalığının Yaygın Belirtileri Nelerdir?

Uyuz semptomları aşağıdaki gibidir:

  • Sıklıkla geceleri olmak üzere şiddetli kaşıntı meydana gelmektedir.
  • Parmak araları, dirsek, bilek, bel, kalça, koltuk altı başta olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde sivilceye benzeyen kırmızı renkli kabarcık, yara ve döküntüler görülmektedir.
  • Parmak araları başta olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerindeki akardan dolayı beyaz veya gri renkli -10 mm uzunluğunda çizgiler oluşabilmektedir.
  • Ciltte küçük oyuklar oluşabilmektedir. Bunun nedeni ise; uyuz akarının derinin altında tünel açması olmaktadır. Tünellerin üst bölümünde ise kir birikimi ve siyah nokta oluşumu görülebilmektedir.
  • Uyuz akarlarının çoğunlukla konakladıkları bölgeler parmak araları, bilekteki deri büklümleri, diz, dirsek, penis, göğüs veya omuz bıçakları olduğu için bu bölgelerdeki döküntü ve kaşınmalar uyuza yorulabilmektedir.
  • Sıcak su ile banyo yaptıktan sonra kaşıntının artması, uyuz belirtisi olabilmektedir.

Uyuz Hastalığı Nasıl Yayılır?

uyuz hastaligi nasil yayilir

Uyuzun bulaşması, uyuz akarı bulunan bir cildin bir başka cilt ile uzun süren teması sonucunda olmaktadır. Özellikle yatak takımı, havlu gibi kişisel eşyaları ortak kullanan kişilerin birbirlerine uyuz bulaştırma olasılıkları daha fazla olmaktadır. Aile bireylerinde ve cinsel partnerlerde uyuz akarının bulaşması daha kolay olmaktadır. Uyuz akarı oldukça yavaş sürünen, zıplayamayan ya da uçamayan bir varlık olduğu için sıradan bir el sıkışması veya sarılma ile uyuz akarının bulaşma ihtimali çok düşüktür.

Özellikle temizlik koşullarının ideal olmadığı ve insanların uzun süre boyunca birbirlerine yakın oldukları yerlerde uyuz hastalığının ortaya çıkma ihtimali daha fazla olmaktadır. Küçük çocuklar birbirlerine dokunarak oynama eğiliminde oldukları için dönem dönem kreş ve anaokullarında uyuz salgınları olabilmektedir. Huzurevi gibi uzun süreli bakım tesislerinde de uyuz salgını görülme olasılığı daha fazla olmaktadır.

Uyuz Hastalığına Yakalanma Riski Yüksek Olan Gruplar Hangileridir?

Uyuz olma olasılığı yüksek olanlar şöyledir:

  • Hapishane mahkumları
  • Cinsel olarak aktif olup birden fazla partneri olanlar
  • Kurumsal bakıma muhtaç olan kişiler
  • Kalabalık şartlarda yaşayanlar
  • Çocuklar ve yaşlılar gibi belirli gruplara hitap eden bakım tesisleri

Hayvanlardaki uyuz akarının türü ile insanlardaki uyuz akarının türü aynı olmadığı için uyuz akarı bulaşsa dahi üreyemez. Bu sebeple uyuz olan hayvanlar ile temas edenler risk grubunda olmamaktadır.

Uyuz Nasıl Anlaşılır?

Uyuz tanısı konması için uyuz şüphesi ile hastaneye giden kişiden anamnezi alınmakta ve sonrasında fiziki muayene yapılmaktadır. Uyuz akarının sebep olduğu belirtiler, uyuz teşhisinin konulabilmesi için yeterli olabilmektedir. Ancak yine de emin olunması adına doku örneği alıp laboratuvar testi de yapılabilmektedir. Uyuz tanısı konduktan sonra hastanın aynı ev içerisinde yaşadığı veya yakın temasta olduğu kişiler de kontrole çağrılabilmektedirler. Bulaşıcı bir hastalık olan uyuz hastalığı bulaştıktan sonra belirtilerinin görülmeye başlanması 2 hafta ile 6 hafta arasında değişiklik gösterebilmektedir.

Uyuz Hastalığının Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Uyuz tedavisi, çoğunlukla krem ve losyon ile yapılmaktadır. Doktor tavsiyesi ile alınan krem ve losyonların gece saatlerinde boyundan aşağı doğru bütün cilde sürülmesi istenmektedir. Ayrıca sabahları da hastadan duş alması istenmektedir. Uyuz hastalığının seyrine göre doktorlar belirtilerin hafiflemesi için ek ilaç da verebilmektedirler. Doktorların tavsiye ettikleri krem, losyon ve ilaçların doktorların belirttikleri şekilde düzenli olarak kullanılması gerekmektedir.

Yorumu Gönder