Erken kalkmak neden önemlidir?

1. Kariyerinizde daha iyi bir başarı şansı elde edeceksiniz

Bir araştırmaya göre sabahın erken saatlerinde aktif olan kişiler gün içinde daha üretkendir.

Aynı zamanda, geç kalkanar, kural olarak, daha akıllı, daha yaratıcı ve sosyaldir, ancak ofis programıyla senkronizasyonu, bu nitelikleri tam olarak tezahür etmelerini engeller. Öte yandan, erken kalkanlar  gün boyu enerjiktir ve araştırmalar kazançlarının daha yüksek ücretlerle ilişkilendirmiştir.

2. Daha sağlıklı olacaksınız

Erken kalkan insanların günün aktif kısmına hazırlanmak için daha fazla zamanları olur. Bu onların egzersiz yapmasına, kahvaltıyı atlamamasına ve bir dizi eylem planlamasına izin verir.

Yapılan araştırmaya göre erken kalkanlar sabah rutinleriyle daha hızlı başa çıkıyor. Ve alarmı görmezden gelen insanlar stres veya depresyon riski altında kalıyor . Bilim adamları bunu, erken kalkanların sabahları daha az gergin olmasına bağlıyor.

3. Ertelemeyi bırakacaksınız

Erken kalkanlar önemli görevleri sonrasına ertelemezler. Bu, sabahları yüksek aktivite seviyesiyle yakından ilgilidir. Ve yüksek verimlilik,  kaliteli ve kaygısız bir uyku sağlar ve bu da onların üretkenliğini daha da artırır.

Bu, birçok kez araştırma tarafından onaylandı. Örneğin, Kanadalı öğrencilerin katılımıyla yapılan bir deneyde,  geç kalkankar ve erteleme arasında bir bağlantı kuruldu .

4. Fazla kilolardan kurtulacaksınız

Araştırmalar, erken kalkanların zayıflama olasılığının çok daha yüksek olduğunu gösteriyor. Avustralya’da yapınlan bir deneyde 2.200 gencin katılımıyla, geç kalkanların obez olma olasılığının bir buçuk kat fazla ve fiziksel  aktivitelerinin yarı yarıya düşük olduğu ve doktorların önerdiğinden neredeyse üç kat daha fazla bir televizyon veya bilgisayar karşısında oturduklarını buldu.

Northwestern Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre geç kalkanların  fast food  tüketmesi, daha az meyve ve sebze tüketmesi ve ortalama 248 kalori daha fazla yemesi daha olasıdır.

5. Hayattan daha çok zevk alacaksınız

Yaşam doyumu, iyi oluşun değerlendirildiği önemli faktörlerden biridir. Ve bilim adamları, erken kalkanların geç kalkanlara göre varoluştan çok daha mutlu olduklarını keşfettiler.

Çalışmalar bir çok  ülkede gerçekleştirildi. Kültür ve coğrafi konumdan bağımsız olarak, erken kalkanların yaşam memnuniyetinin her yerde daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

Uyku Düzeni Nasıl Düzelir

İlk bakışta düzeltilemeyen doğal biyolojik ritimlerden bahsediyoruz. Ancak araştırmacılar, kendinizi yeniden eğitebileceğiniz konusunda ısrar ediyor.

 


Erken kalkma veya geç kalkma eğilimlerimizin yalnızca %50’si genetik faktörlerdir. Gerisi bir disiplin meselesidir.


Biyoloji profesörü Christoph Randler göre, biyolojik ritimlerinizi kökten değiştirmek zordur, ancak herkes uyku ve uyanıklık programını değiştirebilir. Bunu yapmak için, yavaş yavaş uykuya dalma ve doğru yönde yükselme zamanını değiştirmelisiniz.

Daha büyük değişiklikler için erken saatlerde yürümeyi tavsiye ediyor. Gün ışığı biyolojik saati yeniden programlayarak aktiviteyi sabaha kaydırır. Aynı zamanda, akşam gezileri ters etkiye sahiptir.