Artık Hesap ve Kodlar Günlük Güncelleniyor!

Bipolar Bozukluğun Erken Belirtileri

0

Bipolar bozukluk sandığınızdan daha yakın. Bu yazıyı bir inceleyin.

Bipolar bozukluk nedir

İlk bakışta sorun değil gibi gözükebilir. Sadece ruh hali değişimleri gibi algılanabilir. Örneğin, sabahları uyandığında neşelisin ve şarkı söylemek, dans etmek istiyorsun. Gün ortasında, bir anda öfkeli bir ruh halinde buluyorsunuz. Akşam, halsizsiniz ve ağır bir depresyon sizi sarıyor… Tanıdık geliyor mu?
Duygudurum dalgalanmaları ile manik-depresif psikoz (bu hastalığın ikinci adı budur) arasındaki çizgi incedir.

Bipolar bozukluğu olanların algısı sürekli olarak iki kutup arasında değişiyor. Kenidini çok mutlu hissederken (“Sadece yaşamak ve bir şeyler yapmak ne heyecan verici!”) Bir anda kötümser düşünceler ortaya çıkıyor (“Her şey kötü, hepimiz öleceğiz!”). Mutlua ana mani dönemleri denir. Kötümser düşünceler ise depresyon dönemleridir .
Manik-depresif psikoz yorucudur, başkalarıyla ilişkileri kötüleştirir, yaşam kalitesini keskin bir şekilde düşürür ve sonuç olarak intihara yol açabilir.

Ayrıca Bakınız:Yüksek Zeka Belirtileri Nelerdir?

Bipolar bozukluğun sebebi nedir?

Ruh hali dalgalanmaları birçok kişide mevcuttur ve sıra dışı bir şey olarak görülmez. Bu nedenle, bipolar bozukluğun teşhis edilmesi zordur. Yine de bilim adamları bununla gittikçe daha başarılı sonuçlar elde etmeye çalışıyor.
Bipolar bozukluk kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Neden bilinmiyor.

Bununla birlikte, geniş istatistiksel örneğe rağmen, bipolar bozuklukların kesin nedenleri henüz açıklığa kavuşmamıştır. Sadece biliniyor ki:

Manik-depresif psikoz her yaşta ortaya çıkabilir. Çoğu zaman geç ergenlik ve erken yetişkinlik döneminde ortaya çıkıyor.
Genetik kaynaklı olabilir. Ailenizde herhangi biri bu hastalıktan muzdaripse, size de vurma riski vardır.
Bozukluk beyindeki kimyasalların dengesizliği ile ilgilidir. Genel olarak serotonin eksikliği ile ilgilidir.
Tetikleyici bazen şiddetli stres veya yaralanmalardır.

Bipolar bozukluğun erken belirtileri nasıl fark edilir?
Sağlıksız ruh hali değişimlerini yakalamak için önce duygusal aşırılıklar yaşayıp yaşamadığınızı bulmanız gerekir – mani ve depresyon-.

Mani’nin 7 önemli işareti

  1. Uzun (birkaç saat veya daha fazla) dönemler boyunca moral ve mutluluk hissi yaşıyorsanız.
  2. Daha az uyku ihtiyacınız varsa.
  3. Konuşmanız hızlı ise. Öyle ki çevrenizdekiler sizi her zaman anlamıyor ve düşüncelerinizi formüle etmek için zamanınız yok. Sonuç olarak, anlık mesajlaşma programlarında veya e-posta yoluyla iletişim kurmak, insanlarla yüz yüze konuşmaktan daha kolay geliyorsa.
  4. Dürtüsel bir insansan: önce harekete geçip, sonra düşünuyorsan.
  5. Kolayca dikkatiniz dağılıyor ve bir görevden diğerine hemen atlıyorsanız. Bu nedenle, diğer işlerde üretkenlik genellikle zarar görür.
  6. Yeteneklerinize güveniyorsanız. Görünüşe göre çevrenizdeki çoğu insandan daha hızlı ve zekisiniz.
  7. Çoğu zaman riskli davranışlar sergiliyorsanız. Örneğin, “bir yabancıyla seks yapmayı kabul ediyorsun, ödeyemeyeceğin bir şey satın alıyorsun, trafik ışıklarında spontane sokak yarışlarına katılıyorsun.”

Depresyonun 7 önemli işareti

  1. Genellikle uzun süreli (birkaç saat veya daha fazla) motivasyonsuz üzüntülü ve umutsuzluk dönemleri yaşıyorsanız.
  2. Yalnız kalmak istiyorsanız. Kendi kabuğunuza çekiliyorsanız. Aileniz ve arkadaşlarınızla bile konuşmak istemiyorsanız.
  3. Daha önce gerçekten sevdiğiniz şeylere olan ilginizi yitirdiniz ve yeni bir hobi kazanmadınıysanız.
  4. İştahınız değişti: keskin bir şekilde azaldı veya tam tersine, artık ne kadar ve tam olarak ne yediğinizi kontrol edemiyorsanız.
  5. Düzenli olarak yorgun ve enerji eksikliği hissediyorsanız. Ve bu tür dönemler oldukça uzun bir süre devam ediyorsa.
  6. Hafıza, konsantrasyon ve karar verme ile ilgili sorunlarınız varsa.
  7. Bazen intiharı düşünürsünüyorsanız . Hayatın sizin için tadını kaybettiğini düşünüyorsanız..

 

Manik-depresif psikoz, yukarıda açıklanan hemen hemen tüm durumlarda kendinizi tanıdığınız zamandır. Hayatınızın sadece bir noktasında mani belirtileri gösteriyorsanız, depresyon belirtileriniz var.

Bununla birlikte, bazen mani ve depresyon semptomları aynı anda kendini gösterir ve hangi aşamada olduğunuzu anlayamazsınız. Bu duruma karışık ruh hali denir ve aynı zamanda bipolar bozukluğun ayırt edici özelliklerinden biridir.

Bipolar bozukluk Türleri nedir?

Hangi epizodların daha sık meydana geldiğine (manik veya depresif) ve ne kadar belirgin olduklarına bağlı olarak, bipolar bozukluk birkaç türe ayrılır .

Bipolar Bozukluk Türleri.

Tip 1 bozukluk, şiddetli ve değişen mani ve depresyon dönemleri güçlü ve derindir.

Tip 2 bozuklukta ise Mani kendini çok parlak bir şekilde göstermez, ancak depresyon ilk tipte olduğu gibi küresel olarak aynı şeyi kapsar. Ne tür bir manik-depresif psikozdan bahsettiğimizden bağımsız olarak, her durumda hastalık tedavi gerektirir. Ve bir an önce tedavi olmanız gereklidir.

Bipolar bozukluğunuz olduğundan şüpheleniyorsanız ne yapmalısınız?

Duygularınızı görmezden gelmeyin. Yukarıda listelenen 10 veya daha fazla belirtiye aşina iseniz, bu zaten bir doktora görünmek için bir nedendir. Özellikle de zaman zaman kendini intihara meyilli buluyorsan.

İlk önce terapistinize gidin. Doktor önerecektir. Tiroid hormon seviyeleri için idrar tahlili ve kan testleri dahil olmak üzere birkaç test yapmanız gerekir. Genellikle hormonal problemler (özellikle gelişen diyabet , hipo ve hipertiroidizm) bipolar bozukluğa benzer. Bunların olmadığını anlamak önemlidir. Eğer varsa tedavi olun.

Bir sonraki adım bir psikolog veya psikiyatristi ziyaret etmektir. Yaşam tarzınız, ruh haliniz, başkalarıyla ilişkileriniz, çocukluk anılarınız, travma ve aile geçmişinizdeki hastalık ve uyuşturucu olaylarıyla ilgili soruları yanıtlamanız gerekecek.

Uzman, alınan bilgilere göre tedavi önerecektir. Bu, davranışsal terapi veya ilaç olabilir.

“Katlanmaya gerek yok. Bipolar bozukluk kontrol edilebilir. Ve göründüğü kadar zor değil. “

Yorumu Gönder