Artık Hesap ve Kodlar Günlük Güncelleniyor!

2022 En İyi Filmleri – 2022de İzlenmesi Gereken Filmler

1

2022 Yılının En İyi Filmleri

2022 yılı, pandemiden ötürü sinema sektörünü de etkilese de bazı projeler gerek dijital platformda gerekse de uluslar arası festivallerde kendini gösteriyor. Farklı türlerdeki en iyi filmleri sizler için derleyerek; keyifli bir film izleme zamanını oluşturmanıza yardımcı oluyoruz. 2021 yılının şu ana kadar çıkan ve muhakkak izlenmesi gereken filmleri bir araya getirdik.

Nomadland

Frances McDormand’ın Fern performansıyla yıldızlaştığı Nomadland; 2021 yılının en iyi projeleri arasında görülüyor. 1960lı yılların ele alındığı bu proje Nevada eyaletinde geçiyor. Ekonomik kriz sonrasında 60 yaşındaki Fern’in hayatında gittiği köklü değişim sonrasında yaşadıkları ele alınıyor. Hayatı bir anda tepetaklak olan Fern; tüm mal varlığını kaybetmesi üzerine ciddi bir karar alıyor. Elinde kalan son şey olan minibüsünü karavana dönüştürerek; göçebe bir hayat yaşamaya başlıyor. Dram türündeki Nomadland; Chloe Zhao tarafından yönetilen etkili bir yapım olarak göz dolduruyor.

The Spongebob Movie : Sponge on the Run

Animasyon serisiyle her yaştan kitleye ulaşan The Sponge Bob; 2021 yılında yeni bir macerayla izleyicilerin karşısına çıktı. Farklı bir olay örgüsünü içeren bu yapım; adeta komik bir kurtarma operasyonunu andırıyor. Sünger Bob’un evcil salyangozu Gary’nin Poseidon tarafından kaçırılarak; kayıp şehirde saklanması üzerine kahramanlarımız harekete geçiyor. Sünger Bob yanına Sincap Sandy ve Deniz Yıldızı Patrick’i de alarak; son derecede komik bir macera içerisinde bulunuyor. Gary’i Poseidon’un elinden kurtarmak için yaptıkları oldukça etkili bir yapım olduğunu da gösteriyor.

The White Tiger

Netflix ortamında film izleyicileriyle buluşan Bollywood yapımı The White Tiger da ilgi çeken yapımlar arasında yer alıyor. Konusu itibarıyla son derecede ilginç bir kurguya sahip olan bu yapım dram ve polisiye türünde olmasıyla da dikkat çekiyor. ABD’den Hindistan’a dönen Ashok ile Pinky karakterlerinin şoförlük görevini üstlenen Balram’ın yaşadıkları bu film içinde işleniyor. Balram Halwai; oldukça çalışkan ve hırslı olsa da bir an önce zengin olmak istemektedir. Şoförlüğü esnasında bu amacına ulaşmanın imkansız olduğunu anlaması kendisini farklı yollara sevk edecektir. Fakir olmasına isyan eden Balram; bu adaletsizliğin önüne geçmek için son derecede tehlikeli bir yol içerisine girecektir. Priyanka Jonas’ın başrolünde olduğu The White Tİger; Ramin Bahrani tarafından yönetiliyor.

Palmer

2021 yılının en fazla dikkat çeken yapımları arasında bulunan Palmer; Justin Timberlake tarafından hayat verilen Eddie Palmer’in yaşantısına odaklanıyor. Dram türündeki bu yapımda Eddie; üniversite yıllarında ve son derecede popüler olduğu bir dönemde cinayetle suçlanmasıyla gelişen olayları içeriyor. 10 yıl boyunca hapis hayatı yaşayan Eddie Palmer; hayatını değiştirecek bir karar alıyor. Büyükannesinin yanına yerleşen Palmer; geçmişinin izlerini silmek için uğraşsa da bu konuda zorluklar içine girecektir. Hayatına yeni bir soluk getirmek isteyen Eddie; terk edilmiş bir çocuğu hayatına almasıyla beraber bambaşka biri olmak adına adım atmaya başlayacaktır.

Judas and the Black Messiah

Biyografi türünde var olan Judas and the Black Messiah adlı filmde Black Panther Party lideri olan Fred Hampton’un etrafında şekillenen olayları ele alıyor. Siyahların daha iyi bir yaşam sürmelerini sağlamak ve maruz kaldıkları şiddetin önüne geçmek adına bu organizasyonun lideri olacaktır. İnsanları örgütlemeye ve kendi yanına çekmeye başladığında da FBI tarafından da takip edilmeye başlayacaktır. FBI tarafından Fred’in yanına yerleştirilen William O’Neal’ın gruba girmesiyle beraber olaylar şekillenecektir. Fred Hampton’ın ipini çekmek adına hummalı bir girişim içinde de bulunacaktır.

Drishyam 2

 

Başka bir Bollywood yapımı olan Drishyam 2 filmi de 2021 yılına damga vuran projeler arasında görülüyor. Popüler olan bu Hint filmi dram ve gerilim türünde olmakla birlikte Jeethu Joseph tarafından yönetilerek olay örgüsü meydana getirilmiştir. En güncel Hint filmleri arasında bulunan Drishyam 2; Amazon Prime’da da yaygın olarak tercih edilen projeler arasında kendini gösteriyor. Bir suça tanıklık eden ve soruşturma sürecinde de tehditler alan bir ailenin yaşadıkları bu filmde işlenen temel konu oluyor. Ailenin tanıklık ettikleri gerilimli ve heyecan dolu anları Drishyam 2 adlı sinema filmi içerisinde görebilmek söz konusu olan bir durum oluyor.

The Dig

2021’in ilk zamanlarında dijital ortamda izleyicilerle buluşan The Dig tarihi ve dram konularını içeren bir yapım olarak adlandırılıyor. İkinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesine az bir zaman kala yaşanan olaylar dizisi bu filmde işleniyor. Zengin bir dul olan Edith Perry’in kendi bölgesinde bulduğu tarihi kalıntıları keşfetmek adına izlediği yol bu filmde aktarılıyor. Bu girişimini yerine getirmek için işinde başarılı bir arkeolog olan Basil Brown ile çalışmaya başlıyor. Bu çalışmaların gidişatıyla beraber ilgi çeken bazı kalıntılara denk geliyorlar. Savaş önceki dönemde İngiltere’de fazlasıyla ses getiren bu gelişmeler; ülkede fazlasıyla konuşulan bir konu olarak dikkat çekiyor. Ralph Fiennes, Carey Mulligan ve Lily James’in etkili performansları da The Dig filmini ayrı bir yere taşıyor.

Moxie

2021 yılının en tartışmalı filmleri arasında olan Moxie; film izleyicilerini ikiye bölen bir yapım olarak adlandırılıyor. 16 yaşında lise döneminde olan Carter’ın eğitim gördüğü kurumda yaşadığı cinsiyetçiliğe karşı duruşu bu filmde işleniyor. Erkeklerin saygısız olduğu doğrultusunda ilerleyen ve feminist tavırlarını ortaya koyan Carter’ın harekete geçmesi bu filmde ele alınıyor. Okul yönetiminin erkekleri koruması üzerine kendine kızlardan oluşan bir ekip kuran Carter; bir an önce eylemlerini hayata geçirecektir. Ebeveynlerinden de bu konuda destek alan Carter; etkili bir olay örgüsünü sinemaseverlere aktaracak gelişmeleri bu filmde yaşayacaktır.

Raya and the Last Dragon

2021 yılının en fazla dikkat çeken bir diğer animasyon türündeki yapımı Raya and the Dragon; fantastik ve macera konularını da içeriyor. Eski dünyayı konu alan bu yapımda; ejderhaların farklı yaşam tarzlarına da yer veriliyor. Ejderhalardan sadece Sisu adındaki varlığın hayatta kaldığı bu dönemde; bu yaratığın bulunmasına dair harekete geçen genç savaşçı Lumandra’nın yaşadıkları filmde konu ediliyor. Keyifli zamanlar geçirmeyi sağlayan ve her yaşa hitap eden fantastik ve macera türündeki Raya and the Last Dragon adlı yapım; film izleyicilerinden tam not almayı başardı.

Cherry

Kitap uyarlaması olan ve içerisinde biyografik öğeler barındıran Cherry yapımında Tom Holland ismi dikkat çekiyor. Aynı zamanda da Marvel filmlerinin yönetmenliğini yapan Anthony Russo ve Joe Russo tarafından yönetiliyor. Irak’ta yaşanan savaşta görev alan eski bir askerin görevinin bitmesi üzerine yaşanan dram ve gerilim dolu olaylar bu filmde ele alınıyor. Orduda doktor olan ana karakterin yaşadığı psikolojik sorunlar ve stres bozukluğu bu filmde işleniyor. Ruh halini düzeltemeyen ve gittikçe de daha kötü bir hal alan ana karakterin yaşadıkları Cherry adlı filmde yerini alıyor. Gün geçtikçe daha ciddi bir boyutta bulunan çöküşlerinin hem kendisini hem de etrafındakileri oldukça fazla etkileyeceği de görünüyor.

The Mauritanian

The Mauritanian yapımı gerçek bir hayat hikayesine dayanan diğer bir 2021 yapımı olarak görülüyor. 10 yıldan beridir hapis hayatı yaşayan ve bir türlü yargılanamayan Mohamedou Ould Slahi’nin başından geçenleri ele alıyor. Terörist olmasından ötürü özgürlüğü kısıtlanan Slahi’nin suçsuzluğunu ispatlama süreci işleniyor. Dram ve gerilim türünde yer alan bu filmde suçsuz olduğunu söylemesine rağmen kimsenin kendisine inanmadığı ana karakterin yaşadıkları işleniyor. İşkence dolu yılları hapishanede geçiren Slahi, bir yandan da var olan umudunu da yitirmeye başlıyor. Uzun yıllar boyunca bu şekilde yaşayan Slahi’nin deneyimli bir avukatın devreye girmesiyle yeniden bir uyanış içerisine girdiği görülebiliyor. Avukatla beraber etkili bir savunma sürecine girmek isteyen Slahi; son şansını en iyi şekilde değerlendirmek istiyor. Jodie Foster ve Tahar Rahim’in başrollerde olduğu bu yapım 2021 yılının en fazla dikkat çeken projeleri arasında sayılıyor.

Zack Snyder’s Justice League

DC Comics evrenindeki süper kahramanların tekrardan bir araya geldiği Zack Snyder’s Justice League adlı yapım; 2021 yılının en fazla merak edilen projeleri arasında kendini gösteriyor. 4 saat boyunca dolu dolu DC evreninin keyfini çıkarmak isteyenlere de aradıkları projeyi 2021 yılında sunma konusunda yönetmen olarak Zack Snyder ön planda kalıyor. Önceki yapımda Adalet Birliği’nin lideri olan Superman’ın büyük bir fedakarlık yapması sonrasında yaşanan olayları içeriyor. Superman’den sonra Batman de bu ekibi yeniden kurmak adına yola koyulur. Dünya’yı ve insanlığı bekleyen büyük bir felakete engel olmak adına da Wonder Woman ile işbirliği içinde olacaktır. Aquaman ve Flash gibi DC evreninde yer alan diğer süper kahramanları da gördüğümüz Zack Snyder’s Justice League adlı yapım; fantastik, aksiyon ve macera türündeki yapımlara ilgi duyan herkesi kendine çekiyor. Ben Affleck, Gal Gadot ve Henry Cavill gibi isimlerin yeniden buluştuğu bu yapım dijital ortamda olduğu ilk andan itibaren ses getirmeyi başardı.

Yorumları Göster (1)